Bagvendt: Regeringen vil tage øko-jord ud af drift for at understøtte økologisk dyrkning

Ifølge Miljøstyrelsen understøtter man økologisk produktion ved at tage økologisk lavbundsjord ud af drift. Det er helt bagvendt, mener landmand.

Det giver ekstra point, hvis der er tale om økologisk dyrket lavbundsjord, man som landmand ønsker at tage ud af drift.

Det fremgår af den Klima-lavbundsordning, hvor man kan søge om at få kompensation for at stoppe dyrkning af sin lavbundsjord.

Og det er helt bagvendt, mener landmand Henrik Bertelsen, der selv har udtaget lavbundsjord og er varm for fortaler for tiltaget.

"Det er, som om man har tænkt, at økologerne skal have ekstra point, for det skal de altid. Her virker det så bare modsat, at man prioriterer at tage økologisk jord ud af drift. Det er underligt bagvendt", siger han.

kan blive udslagsgivende

I Klima-lavbundsordningen bliver jorden vægtet ud fra nogle forskellige parametre, hvor økologi altså giver ekstra point.

Det vil sige, at hvis der skal prioriteres i ansøgningerne - og puljen er heftigt overansøgt - så kan de økologiske jorde blive prioriteret over de konventionelle.

"Det er ikke det økologiske, der giver allerflest point, men hvis det står lige, så bliver det de her point, der bliver udslagsgivende. Så får man taget økologiske jorde ud af drift før de konventionelle, selvom regeringen ønsker mere økologi", siger Henrik Bertelsen, der understreger, at han intet har imod økologi, men mest af alt undrer sig over prioriteringen i ordningen.

politisk ønske

LandbrugsAvisen har spurgt Miljøstyrelsen, der står bag ordningen, hvorfor det økologiske vægter højere.

Her lyder det, at det er et politisk ønske at prioritere økologien, og at formålet faktisk er at understøtte økologisk produktion ved at tage jordene ud af drift:

"Efter udtagning kan arealerne (fortsat) anvendes til græsning, hvilket understøtter økologisk dyrehold", lyder det i svaret, som fortsætter:

"Økologi indgår som et prioriteringskriterie på baggrund af politiske ønsker".

noget fis

Men den forklaring holder ikke, mener Henrik Bertelsen.

"Økologiske landmænd driver jo også deres jord intensivt, professionelt og dybt seriøst. Når man tager de her jorde ud af drift og gør dem vandlidende, så kan man ikke bruge dem til ret meget andet end lidt afgræsning med få dyr. Nogle steder kan der ikke en gang gå dyr", siger han og fortsætter:

"Det understøtter intet andet end klima, miljø og natur, og det er jo også meningen med ordningen".

"Det eneste, der lyder rigtigt i svaret fra Miljøstyrelsen er, at det er en politisk beslutning, for fagligt er det noget fis. Det er klart, at vi skal have taget lavbundsjordene ud af drift, men hvis man, som regeringen vil, skal fremme økologisk dyrkning, så skulle man måske starte med de konventionelle jorde".

Faktaboks

Læs om Klima-lavbundsordningen her:

https://mst.dk/media/208644/februar-2021-vejledning-klima-lavbund.pdf (økologi er nævnt på s. 23).

Svar fra Miljøstyrelsen til LandbrugsAvisen:

”Økologi indgår som prioriteringskriterie på baggrund af politiske ønsker. Formålet er at understøtte økologisk landbrug ved at prioritere projekter med økologiske arealer. Efter udtagning kan arealerne (forsat) anvendes til græsning, hvilket understøtter økologisk dyrehold. Landbrugsstyrelsen er ressortansvarlig for regler omkring økologisk landbrug, og derfor er prioriteringskriterierne udarbejdet i samarbejde med dem”.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle