Baltic Pipe skal krydse Landboformands mark: Frygter for høsten

Der hersker stor bekymring for markerne og høsten hos de mange landmænd og lodsejere, som snart skal lægge jord til den store gasledning til Polen, Baltic Pipe. Mandag aften forsøgte Energinet at berolige lodsejerne.

I foråret 2020 tromler tunge maskiner ind på formand for Kolding Herreds Landbrugsforening, Hans Damgaards, mark i Bjert ved Kolding.

I op til tre måneder skal der graves ud til den kæmpe gasledning, Baltic Pipe, som skal forsyne Polen med gas fra Nordsøen, det skriver JydskeVestkysten.

Gasledningen skal gå på tværs af landet og krydse 13 danske kommuner, og i alt 831 ejendomme risikerer at blive direkte berørt af projektet. Hans Damgaard frygter, lige som så mange andre landmænd, at arbejdet kan ødelægge jorden og drænene i marken og give ringere høstudbytte i mange år frem.

"Der kan gå lang tid, før du får det samme afkast ud af jorden, som før gasledningen blev gravet ned", siger Hans Damgaard til Jydske Vestkysten og understreger, at tonstunge maskiners aktivitet ind og ud af marken kan ødelægge jordens struktur.

Mandag aften holdt den danske bygherrer bag Baltic Pipe-projektet, Energinet, borgermøde i Kolding for at forsøge at berolige lodsejerne. Her kunne landmænd og lodsejere, som skal lægge jord til gasledningen, stille spørgsmål til projektet.

For når Baltic Pipe er gravet ned, vil der fremover gælde særlige regler for anvendelsen af jorden i et bælte på 200 meter omkring røret.

"Det er ikke nødvendigvis en begrænsning, men ændrer man anvendelsen i den zone, skal det drøftes med henblik på sikkerhed og anlægget", lød det fra projektleder hos Energinet, Søren Juul Larsen.

Mødet var en del af en i alt otte uger lang høringsperiode om gasprojektet, hvor Energinet inviterer til syv borgermøder rundt om i landet. Næste gang holdes der 7. marts møde i Slagelse, 12. marts i Odense, 13. marts i Næstved og 14. marts i Middelfart.

Faktaboks

- Baltic Pipe er en op mod 950 kilometer lang gasrørledning, der skal forbinde de norske gasfelter med det polske gasnet.

- Gasledningen starter i Nordsøen mellem Norge og Tyskland, går tværs over Danmark til Østersøen og videre syd om Bornholm til Polen, og skal sikre forsyningssikkerhed til Polen uafhængigt om Rusland.

- Projektet forventes at stå færdigt i 2022.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle