Bekymrede landmænd kimer ornestation ned

En udmelding om mistanke om PRRS- udbrud på Hatting KS Ringstedafdeling har skabt telefonstorm hos ornestationen. Hatting KS' direktør håber og tror på, at det er falsk alarm.

Ornestationen Hatting KS er torsdag blevet kimet ned af bekymrede svineproducenter, der onsdag fik en meddelelse om mistanke om et udbrud af PRRS i Ringstedafdelingen. 

"På grund af Mistanke, er der indført salgsstop på afdelingen Ringsted for PRRS, idet der er fundet 1 positive prøve ud af 33 prøver med anvendelse af Elisa-test og IPT. Der er ikke nogle positive regenter ved PCR i de samme prøver", lød meldingen der blev sendt på sms. 

I samme forbindelse lød det, at Seges anbefaler at afvente med at anvende sæd leveret fra Hatting Ringsted, indtil afklaringen er sket. Alle kunder, der har fået sæd fra Ringsted indenfor de sidste 14 dage har fået direkte besked.  

Direktør hos Hatting KS Per Nyby Pedersen maner dog til besindighed. 

Han pointerer, at salgsstoppet som sådan ikke er usædvanligt, men det usædvanlige ligger i, at det ikke tidligere er blevet meldt ud.

"Vi har haft salgsstop 30 gange de seneste tre år, men denne gang er første gang siden udbruddet i juli", siger Per Nyby Pedersen.

Udmeldingen skaber naturligvis mere opmærkomhed på mistanken, end hvis der ikke var kommet nogen udmelding, pointerer han. 

"Forskellen på i dag og før PRRS-udbruddet i juli er, at nu melder vi det ud, inden vi ved, om det er en falsk positiv prøve," siger Per Nyby Pedersen. 

"Jeg synes, det er lidt, som at råbe ulven kommer. Vi kan se, at 40 procent af dem, der har modtaget vores  sms, ikke har åbnet den. Og hvad gør vi så, når det er alvor", spørger Per Nyby Pedersen. 

Svar senest fredag

Han påpeger, at Hattings KS' procedure omkring prøveudtagninger er den samme nu som før udbruddet af PRRS i sommer. 

Per Nyby Pedersen forventer, at der kommer et endeligt svar på prøven torsdag eftermiddag eller fredag.

Alle kunder, som har modtaget sæd fra Ringsted, får direkte besked både på SMS og mail, når dette svar kendes, skriver ornestationen på deres hjemmeside torsdag kl. 10.30. 

 "Jeg håber og forventer naturligvis, at det er en falsk postiv prøve og at det var en fejlreagent", siger Per Nyby Pedersen. 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle