Bekymret eksportør: Blev tilbudt gratis smågrise

Michael Vinderslev oplever et nærmest desperat marked for smågrise - og har svært ved at se lyset for enden af den sorte pris-tunnel.

Michael Vinderslev er ikke i tvivl om, hvad han skal kalde situationen på det europæiske smågrisemarked:

"Det er vanvid, hvad der foregår i øjeblikket", konstaterer den erfarne handelsmand og smågriseeksportør fra NV-Randers.

"Det er mere end en katastrofe. Sidste år var vi nede på priser på 22 euro, men da var foderpriserne jo også meget lavere. Det er godt nok frustrerende", siger han.

De nyeste priser på 20 euro for en smågrise efterlader de danske smågriseproducenter med kontante og yderst mærkbare tab.

"Jeg kan høre på vores kunder, at de er ved at være langt nede. En sagde forleden, at hver morgen når hans vækkeur ringede, så har han tabt 50.000 kroner", forklarer han og tilføjer:

"En anden ringede og tilbød mig 7 kg grise gratis, hvis bare jeg ville hente dem. De skulle ud at køre, for ellers har han ikke plads til de næste. Med de priser er der jo ikke nogen, der vil fodre dem op til 30 kg, hvis det koster 150 kroner i foder og priserne er, som de er nu".

Hvor er lyset?

Michael Vinderslev oplever en række tyske svineproducenter, der købte smågrise i april til pæne priser, men som nu har måttet sende dem til slagt efter de alvorlige nedture hen over sommeren.

"Der er masser af tomme stipladser i Tyskland, for folk er ikke meget motiverede til at gå ind igen, når de lige har oplevet tab. Det er svært at blive ved at finde kunder. Det er gået indtil nu at komme af med grisene, men det er til stærkt reducerede priser. Folk orker det ikke, når de ikke får en fair pris for deres varer", siger han om tyskerne.

Over grænsen mod øst er det ikke meget bedre.

"Der er mellem 1,5 og 2 mio. stipladser i Polen, der er eller har været ramt af restriktioner her hen over sommeren. Ifølge tal jeg har hørt, er det op mod 30 procent af de polske stipladser, der har været lukket ned eller har været spærret inde", konstaterer Michael Vinderslev.

Normalt ville polakkerne på dette tidspunkt stalde ind for at kunne levere grise op til jul, men den udvikling og efterspørgsel oplever Randers-handelsmanden ikke.

"Vi kan ikke se det lys for enden af tunnellen endnu, det kan vi ikke. Interessen fra slagterierne er indtil videre udeblevet".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle