Beredskabschef: Smittebeskyttelse ser ud til at virke over for mink

Fødevarestyrelsen har nu konstateret smitte med corona i to minkfarme - og undersøger to mere for virussen. Det er dog for tidligt at sige noget om det generelle smittebillede, siger beredskabschef.

Det er med al sandsynlighed også mennesker, som har smittet minkene i den anden nordjyske minkfarm, som er konstateret smittet med Covid-19, som er den sygdom, man får af corona-virussen.

Det fortæller beredskabschef i Fødevarestyrelsen Nikolas Kühn Hove, efter det er kommet frem at de i alt 4.200 mink fra bedriften i Frederikshavn vil blive aflivet tirsdag d. 30. juni. 

"Det er med stor sandsynlighed mennesker, som har smittet dyrene og ikke omvendt. Hvis besætningen havde været massivt inficeret til en start, havde der været større sandsynlighed for at smitten kom fra mink, men her er der nogen, der har bragt den med ind", siger Nikolas Kühn Hove til landbrugsavisen.

Besætnignen blev første gang testet den 17. juni, men her blev kun to ud af 46 mink testet positiv. Minkfarmen blev derfor testet igen sidste mandag, og her viser prøverne at 86 ud af 100 svælgskrab var positive. 

Det er nu den anden minkbesætning, der skal aflives efter fund af corona-smitte hos dyrene. De 11.000 mink fra den første smittede minkfarm i Sindal blev slået ned for to uger siden.

Ser ud til at beskyttelse virker

Efter fundet af corona-smitte i de to første nordjyske minkbesætninger i henholdsvis Sindal og Frederikshavn besluttede styrelsen at gennemføre en stikprøvekontrol for smitte i 120 minkbedrifter landet over. 

Den screening er nu afsluttet, men det er for tidligt at sige noget om det samlede smittebillede endnu, fortæller Nikolas Kühn Hove.

"Vi giver svar til hver enkelt besætning, når vi kender resultatet, men det samlede resultat skal først vurderes, så vi kan se, hvad resultaterne betyder, og hvordan vi fremadrettet skal håndtere covid-19 i mink", siger beredskabschefen.

"Derfor er det også for tidligt at sige noget om det generelle smittebillede. Indtil videre at der heldigvis kun fundet smitte i to farme, hvilket er et helt andet billede end det i Holland, hvis man ser på det rent forholdsmæssigt", fortsætter han:

"Lige nu ser det altså ud til, at smittebeskyttelsen som vi har generelt i samfundet, ser ud til at virke over for mink".

Han understreger dog, at det stadig er vigtigt, at man ved symptomer eller sygdom holder afstand til dyrene og evt. får andre til at passe dem. 

Dyrene aflives 

Minkene fra besætningen i Frederikshavn skal aflives tirsdag, og til at hjælpe med det kommer personale fra Beredskabsstyrelsen.

Der skal blandt andet oprettes rensepladser, så folk, der går ud fra besætningen og forlader ejendommen ikke tager smitte med sig. Derudover vil en dyrlæge være til stede og tjekke alle dyrene efter de er blevet gasset, for at sikre, at de er døde.

Derefter vil mink med skind blive kørt til destruktion.

Undersøger to farme mere

I alt er to farme, i henholdvis Sindal og Frederikshavn, allerede konstateret smittet med corona. Endnu to farme er nu ved at blive undersøgt, bekræfter Fødevarestyrelsen.

"Vi undersøger for smitte på to farme ud over de to, der er meldt smittede", siger Nikolas Kühn Hove.

Den tredje farm under mistanke for smitte er en større nordjysk bedrift i Aalborg Kommune. På bedriften er cirka 1.500 tæver og i alt omkring 10.700 mink. Den fjerde bedrift ligger i Hjørring Kommune og har 1.100 tæver. 

Emneord

coronavirus mink

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle