Bertelsen: Ja, vi bør ændre EU-direktiv om ulve

Striden om ulve er en sag om følelser og ikke et tab for landbruget, siger Henrik Bertelsen, der sidder i ulvegruppe for Landbrug & Fødevarer.

Strid mellem Henrik Bertelsen og Martin Merrild om ulve.

Sådan fremstilles konflikten mellem de to, efter Henrik Bertelsen har været ude med riven efter Martin Merrild, som har udtalt, at han mener, at den danske forvaltningsplan bør ændres.

Henrik Bertelsen, der er næstformand i Familielandbrugets sektionsbestyrelse i Landbrug & Fødevarer og landbrugets repræsentant i Ulvegruppen under Vildtforvaltningsrådet, er dog ikke nødvendigvis uenig i selve endemålet - at gøre det lettere at skyde ulve i Danmark.

Hans primære pointe er, at det ikke er forvaltningsplanen for ulve - som Henrik Bertelsen og L&F har været med til at lave - som er problemet. Det er EU's habitatdirektiv.

Martin Merrild burde altså ikke have udtalt sig kritisk om forvaltningsplanen, men om EU-reglerne.

"Det synes jeg ikke, han kan være bekendt. Han skulle have sagt, at forvaltningsplanen er god nok under de rammer, der er," mener Henrik Bertelsen.

Det er Martin Merrild, der i sidste ende ligger L&F's linje, siger Henrik Bertelsen.

"Martin bestemmer utvivlsomt mest, men det gør jo ikke, at han har ret, når noget af det faglige er forkert. Sådan er virkeligheden bare," siger Henrik Bertelsen.

Martin Merrild har talt for, at man skal kunne skyde ulve på sin ejendom i nødværge over for sine dyr.

Allerede i dag har man ret til at skyde en ulv i nødværge, siger Henrik Bertelsen.

"Det diskuterede vi faktisk meget, dengang vi lavede forvaltningsplanen. Du har muligheder for at skyde ulv, hvis man selv føler sig truet – men hvis du vælger at skyde en ulv, så er det klart, at der vil komme undersøgelser og måske retssager. Så dér skal man virkelig tænke sig grundigt om."

Hvad mener du om forslaget om at skyde ulve for at forsvare sine husdyr?

"Det man skal overveje er også: Hvad er formålet? At beskytte sine husdyr eller skyde ulven? Hvis formålet er at beskytte ens husdyr, så er ikke nødvendigt at skyde ulven. Så kan du skyde skræmmeskud. Hvis den så alligevel kommer tilbage, så er det, at vi allerede i dag har reglerne mod problemulve, som styrelsen kan give tilladelse til at regulere."

"Det, man skal overveje, er også, om det bedste er at skyde ulven. En død ulv får måske ikke den fornødne respekt for mennesker. Den vil bare være død. Men hvis den får en megaubehagelig oplevelse – enten i form af skræmmeskud, rammes af en gummekugle eller bliver skræmt af fyrværkeri, så vil den måske få den fornødne respekt for mennesker og videregive den erfaring til artsfæller. Ulven er et klogt dyr, og det vil ikke gå efter bytte, hvor den risikerer at blive skadet, så den bedste løsning er ikke nødvendigvis at skyde ulven. Hvis man ønsker at skyde ulven, fordi man ikke ønsker at have ulven i Danmark, så er det en anden diskussion."

"Mange har spurgt mig, om jeg synes der  skal være ulve i danmark? Der har jeg svaret, at det er ikke mig, der bestemmer det. Det er lovgivningen, der siger, at hvis den kommer, så skal den have lov til at være her."

Han fornemmer en ændring i holdningen til ulve.

"Der er altid fronter i sådan noget, og jeg prøver at placere mig sådan midt i og argumentere på en faglig måde."

Du siger, du placerer dig midt i – er det din opfattelse, at flertallet i landbruget har ønsket, at du som deres repræsentant ligger der?

"Det har været min opfattelse fra starten af, at vi skulle forsøge at lave en forvaltningsplan under den lovgivning, der er, og nu er det min opfattelse, at vi skal forsøge at ændre lovgivningen, så den er skarpere over for ulve," siger Henrik Bertelsen.

Så du synes, at EU's habitatdirektiv bør ændres, så det bliver nemmere at skyde ulven?

"Det synes jeg er relevant, både at ændre EU's habitatdirektiv og fuglebeskyttelsesdirektiv," siger Henrik Bertelsen med henvisning til det store problem med bramgæs, hvor bestanden er eksploderet.

Henrik Bertelsen siger dog, at der kan være en nemmere, hurtigere løsning over for at ændre ulvebeskyttelsesreglerne.

Ulven er - i habitatsdirektivets jargon - et bilag fire-dyr. Hvis ulven flyttes fra denne liste til en anden liste, bilag fem, hvor guldsjakalen også befinder sig, bliver det nemmere at udstede reguleringstilladelse, så den kan skydes.

Ifølge Henrik Bertelsen arbejder jægerforbund allerede nu på, at få EU til at flytte ulven fra bilag fire til bilag fem.

Over for Ritzau siger Martin Merrild, at han fortsat mener, at hvis ulven etablerer sig permanent i landet og yngler, så er det nødvendigt at se på både forvaltningsplanen og EU's habitatsdirektiv.

"Hvis ulvene bider sig fast, må vi se på, om reglerne er gode nok," siger han.

Opdateret 18. juli kl 12.44: Denne artikel var tidligere et Ritzau-telegram, og Landbrugsavisen.dk har siden interviewet Henrik Bertelsen og fået uddybet hans holdning.

Relaterede

13. jul 00:00

»Kritik af ulve-plan rammer forbi«

Det er ikke forvaltningsplanen for ulve, der skal ændres, hvis der skal gives flere muligheder for at skyde ulve, siger Henrik Bertelsen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle