Besværlig høst: Landmand måtte sætte fire mejetærskere i gang

I Aalborg blev der høstet økologisk rajsvingel, selvom både vandprocent og vejrforhold godt kunne være bedre.

På Engkildegaard i Visse, sydøst for Aalborg, kæmpede de i sidste uge med at få frøhøsten i hus. Selvom vejrforholdene ikke var optimale, skulle bedriftens 40 hektar økologisk rajsvingel af sorten Fedoro høstes. 

"Høsten startede, selvom vandprocenten var over 30, men det var begyndt at drysse og med den fremtidige vejrudsigt, rådede vores konsulent os til at starte," fortæller Christian Madsen til LandbrugsAvisen.dk.

"Vi prøvestartede tirsdag aften, hvor vores nabo Holger Jensen, som normalt hjælper med høsten, kom med sin Claas 520,"oplyser Christian Madsen.

Dagen efter fik han selskab af yderligere tre andre mejetærksere fra Hedens Maskinstation, som var bestilt til arbejdet. De tre andre tærskere var en CAT, Claas 450 og Svendaage Christiansen NH. 

"På trods af der var vådt i bunden, gik høsten forbavsende let. Dog havde de to maskiner med 30 fod lidt større besvær med jævn indføring. Normalt høster vi altid med to mejetærskere i frø, men grundet de dårlige forhold  og et større areal med frø, kørte vi i år med fire styk," fortæller Christian Madsen.

 20 hektar blev således klaret onsdag 26. juli,  mens de sidste 20 hektar blev høstet fredag  28. juli.

Opsigelses-chok ramte svineproducenter - nu skifter de fokus 10. december · 11:00

"Rajsvinglen er nu i hus og udbyttet tegner bedre end sidste år, hvor der blev høstet 1000 kg renvare, hvilket er over indeks 100 for sorten generelt. Ud over rajsvingel er der høstet 4,8 hektar vinterbyg, og rapsen ligger på skår og venter på næste tørvejrsperiode, mens der går noget tid inden vårbyg og havre er modent," oplyser Christian Madsen og fortsætter:

"Som de fleste andre steder tegner høsten godt, så det er op til Vorherre, om vi får bedre vejr," slutter han.

Engkildegaard ejes af Jørn Madsen, som er far til Christian Madsen og sammen driver de 360 hektar økologisk planteavl, hvoraf 160 hektar er afgræsning og sletgræs, mens 200 hektar er frøgræs, raps, byg, havre og hestebønner til høst. Deruover har de omirng 4500 kvadratmeter lagerudlejning.

Med de indsendte billeder deltager Christian Madsen i Skyd høsten bedst. I Skyd høsten først mangler blot havre på nuværende tidspunkt. Vil du også deltage i konkurrencen? Så klik her

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækingen om en supersej DJI Phantom 3 Advanced drone til en værdi af 6000 kr: www.gjensidige.dk/landbrugsliv

Mere om temaet

Faktaboks

Skyd høsten først

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 11 afgrøder:

  • Allerede høstet: Engrapgræs, alm. rajgræs, rødsvingel, vinterbyg, vinterraps, vinterhvede, vårbyg, triticale, rug og hvidkløver.
  • Mangler høst: Havre.

Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr. 

Blandt alle indsendere af henholdsvis fotos af frugt og grønt samt alle yderligere trækkes lod om to iPad mini til værdi 2.999 kr.

Skyd bedste høstvideo

Indsend din høstvideo og vind en iPhone SE, værdi 3.699 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her.

Tip os

Kommentarer

Nyhedsbrev

Forsiden lige nu