Biavler: Vurder økologisk honning fra sted til sted

Selvom reglerne for økologisk honning er blevet lempet, er der stadig få steder, hvor honningen kan laves. Næstformanden for Bornholms Biavlerforening vil have mere nuance i reglerne.

Bjarne Westerdahl har bier flere steder på Bornholm - og det har han haft i syv år.

Han vil gerne lave økologisk honning, da resten af hans ejendom er økologisk, men det kan ikke lade sig gøre.

"Stort set alle Bornholmske biavlere vil gerne være økologer. Der er ikke nogen, tror jeg, som ikke bruger biologiske eller naturlige hjælpemidler - min egen gård er også økologisk, så naturligvis vil jeg gerne lave økologisk honning," siger Bjarne Westerdahl, som er næstformand i Bornholms Biavlerforening.

Økokrav

En af kravene for økologisk honning var indtil for nylig, at der skulle være 95% økologisk landbrug eller naturareal i en radius af tre kilometer fra bistaden. 

"Biavlere laver tit sjov med, at man kan lave økologisk honning inde midt i København - fordi der er ikke noget konventionelt landbrug inden for tre kilometer," siger Bjarne Westerdahl.

I marts i år blev reglerne lempet. Nu skulle kun 95% af de nektarkilder, som lå inden for 3 kilometer, være natur- eller øko-arealer. Med andre ord kan man ignorere områder, som bierne ikke henter nektar fra.

Det har næsten fordoblet det område, man kan lave økologisk honning på - fra 2.000 hektar til 5.000 hektar. 

ikke nok

Alligevel er der ikke mange steder på Bornholm, hvor man kan lave økologisk honning.

"Der er nogle enkelte områder, men de ligger op til klippeformationer ved havet, hvilket betyder, at det er et meget øde område. Man kunne måske have tre-fire bistader der, men det er ikke nok til en produktion. Vil jeg kun lave honning til mig selv, eller vil jeg lave egnsspecifik honning, som jeg kan tage en merpris for?" siger Bjarne Westerdahl.

I stedet vil Bjarne Westerdahl gerne have en mere nuanceret sagsbehandling.

"Jeg så gerne, at man så mere reelt på den enkelte bigård. Hvor er fødegrundlaget? Inden for nærområdet skal det være natur eller økologisk, men de yderste halvanden til to kilometer kan man godt acceptere enkelte pletter, som er konventionelle," siger Bjarne Westerdahl.

"Bier er ligesom mennesker. Er fødegrundlaget godt nok i nærheden, så gider de ikke flyve længere. De er også dovne. Tre kilometer er langt for en bi."

LandbrugsAvisens journalister, Aske og Victoria, er på Danmarkstur i de næste par uger og er på jagt efter lokale fødevarer.

Stadig flere fødevarer sælger sig selv med, hvor de kommer fra. Men hvordan gør man lokale fødevarer til en god forretning, og hvad gør producenterne anderledes? Det er nogle af de spørgsmål de forsøger at få svar på. Læs mere i LandbrugsAvisen og hold øje med, hvor Aske og Victoria er i næste uge. Vi modtager gerne ideer til, hvor de skal dreje forbi.

http://landbrugsavisen.dk/files/styles/article_scaled/public/jagten_logo_mindre_2.jpg?itok=MEzltrHI

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle