Biavlere i krise lukker ned: Få bier kan bestøve i foråret

Dansk honning sælger ikke, hvilket tvinger biavlerne til at lukke ned - det vil gå ud over bestøvningen i det kommende forår.

Landets største biavlere står til at lukke på grund af en to-årig krise i manglende salg af dansk honning.

Det vil medføre en lang række konsekvenser for blandt andet dansk landbrug, hvor mange frugt- og bæravlere er afhængige af bierne, der bestøver afgrøderne i foråret.

Det skriver Danmarks Biavlerforening i en pressemeddelelse. 

"Vi ser det som vores fornemste opgave at sikre bestøvningen af afgrøder, men med en kombination af dårlige honningpriser og en stor vinterdødelighed den forgangne vinter er det umuligt for os at sikre dette", siger Arne T. Henriksen, formand i foreningen.

Færre bifamilier

Biavlerne havde allerede dette forår svært ved at imødekomme efterspørgslen på bifamilier til bestøvning. Sidste vinter døde 20 procent bifamilier, og på Sjælland var det hver tredje biafamilie, der gik til. En løsning er bedre salg i dansk honning.

"Det er vigtigt at danskerne er bevidste om, at når de køber udenlandske honning, så giver det ingen bestøvning af afgrøder i Danmark. Da salget af honning er med til at give biavleren brød på bordet, er det nødvendigt for de danske biavlere, at de kan få det solgt – ellers kommer de til at dreje nøglen om, og dermed vil der forsvinde bifamilier til bestøvning af afgrøderne på markerne", siger Arne T. Henriksen.

Derudover handler det om, at der også skal være blomster uden for blomstringsperioden, så bifamilierne ikke sulter og bliver meget modtagelige for sygdomme, som de kan dø af.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle