Biodynamisk landmand dømt for dyremishandling: "Vi kan slet ikke forstå dommen"

Landmand Niels Stokholm, som er kendt fra både bøger og film om det biodynamiske landbrug Thorshøjgård er blevet idømt betinget fængsel og forbud mod at have med dyr at gøre. Helt forkert, mener medhjælperen på gården, som også er dømt i sagen.

Fredag blev den 86-årige landmand Niels Stokholm dømt til 30 dages betinget fængsel og forbud mod at have noget som helst med dyr at gøre i tre år.

Landmanden, som driver sit landbrug Thorshøjgård i Villingerød ved Dronningmølle som en biodynamisk bevaringsgård for gamle danske landracer, er dømt for have mishandlet sit kvæg af racen Rød Dansk Malkerace, som gården i øjeblikket har 90 af.

Landmanden er blevet dømt efter dyrlæger og politifolk under et besøg på gården i marts 2018 fandt en død kalv ligge i en boks, formentlig død af tørst. En anden kalv måtte i samme ombæring aflives på grund af dehydrering. Veterinærmyndighederne fandt også, at de andre køer var "i stærkt medtaget tilstand" med fremstående hoftehjørner og tydelige ribbensaftegninger som følge af både tørst og sult, som Helsingør Dagblad skriver. 

Niels Stokholm skulle også tidligere have fået flere påbud om at sørge for tilstrækkeligt med vand til dyrene, og blev også i 2014 dømt for blandt andet manglede drikkekopper i stalden.

Også en 59-årig kvinde, som arbejder som medhjælper på gården, er blev kendt skyldig i dyremishandling. Hun slap med 20 dages betinget fængsel og en betinget frakendelse af retten til at have med dyr at gøre i tre år.

Parret er også dømt skyldige i ikke at sørge for dyrlægehjælp til kreaturer, der var syge af mangel på vand.

Kendt fra film og noma

Den dengang 80-årige Niels Stokholm blev i 2014-15 kendt i en dokumentar af instruktøren Phie Ambos dokumentar, kaldet "Så meget godt i vente". Dokumentaren blev vist på filmfestivaler i blandt andet Berlin og Schweiz, og også herhjemme blev den vist i biograferne.

Efterfølgende er der også udgivet en bog om landmanden og hans landbrug.

Begge viser Thorshøjgård som det gode eksempel på bæredygtigt landbrug og dyrevelfærd.

Adskillige passager i filmen handler dog også om Niels Stokholms kontroverser med veterinærkontrol og miljøregler, som virker firkantede og forkerte i den biodynamiske landmands øjne.

Landmanden er ud over filmen også kendt for tidligere at levere fødevarer til flere danske stjernekokke - blandt andet har Claus Meyer tidligere holdt blindsmagning med blandt andet mælk fra Thorshøjgaard, og køkkenchefen på Noma har hentet både kød, grøntsager og mælk fra det lille biodynamiske landbrug på Nordsjælland.

Helt uforstående

Den 59-årige kvinde, som er dømt sammen med Niels Stokholm, er Rita Hansen, som ifølge hende, lejer sig ind og hjælper lidt til på landbruget. Hun stiller sig helt uforstående over for dommen:

"Jeg kan slet ikke forstå, at vi er dømt for dyremishandling, for vi har gjort alt, hvad vi kunne for de dyr, men vi kan ikke trylle", siger Rita Hansen.

Hun henviser til, at en stor del af dommen drejer sig om vinteren 2018, hvor Niels Stokholm og gården overtog en forsømt besætning på 72 køer. Dyrene var i dårlig stand og flere i fare for at dø af sygdomme og underernæring, hvorfor gården ønskede at regulere besætningen.

"Dyrene havde gået alene i flere år, havde ikke fået nok foder, der var stor indavl og alt for unge kvier var med kalv. Derfor måtte vi aflive nogle, fordi de simpelthen var for små til at have kalv, og når køerne kælvede var nogle af kalvene døde, måtte aflives senere eller de døde af sygdomme", forklarer Rita Hansen.

Ifølge Rita Hansen var flokken ikke øremærket rigtigt, og derfor måtte de ikke sælge eller slagte nogle af dyrene, så de kunne ikke komme til at rydde op i flokken. De kunne derfor ikke kun bevare de raske.

Hun fortæller, at der nu er cirka 30 af dyrene tilbage, som er sunde og blevet en del af gårdens flok.

En del af anklagerne, som tidligere omtalt i Helsingør Dagblad, skulle der i løbet af de seneste par år være op mod 100 selvdøde dyr, som er blevet fjernet fra Thorshøjgård. Et urealistisk højt tal, som Rita Hansen ikke kan genkende.

"Der har været dyrlæger i stalden 4-5 gange på få uger før de finder de to suge kalve, og der er ingen, som har sagt noget om dem. Så når ikke engang dyrlægerne har kunne se, at der skulle gøres noget ekstra for de kalve ... ", siger Rita Hansen, der forklarer, at håbet selvfølgelig var at hjælpe så mange dyr fra den dårlige flok som muligt. 

Derudover har anklagerne igen gået på, at gården skulle bruge drikkekopper til køerne i stalden, hvilket gården nægter, da dyrene altid har adgang til vand udendørs i dagtimerne, og derudover vandes både morgen og aften. Et forhold som også gjorde sig gældende i anklagerne i 2014.

"Vi burde ikke gå ind under samme regler som industribønderne, der burde være specielle regler, når det har med husdyrhold af gamle racer at gøre", siger hun.

Hvis man er lidt strid, bør man vel spørge, om ikke der er noget om det, når det er tredje gang, I får en dom for dyremishandling med den seneste dom fra 2014?

"Jo, det kan man sige, men jeg var ikke med i driften dengang, og er det stadig ikke. Jeg er her kun som frivillig. Jeg ved bare, at det med drikkekopperne har de også fokuseret på før, men jeg ved ikke, hvad der derudover har været dømt for".

Vil forsøge at glemme dom

Gården er fondsejet, men er indtil for et par år siden blevet ledet suverænt af Niels Stokholm. Han er dog kommet op i årene, og der er i stedet kommet to nye driftsledere uddannet i Holland til på gården.

Derfor kommer dommen, som betyder at Niels Stokholm ikke må "eje, bruge, slagte og i det hele taget beskæftige sig personligt med dyr" ikke til at betyde meget for driften. Selvom han bor på gården, må han i realiteten ikke være i staldene eller omkring nogle af dyrene på gården, hvilket på en måde allerede er sket det seneste år på grund af Niels Stokholms alder. Det fortæller Rita Hansen, der også siger, at hun har snakket med Niels om dommen:

"Det er jo svært, for han har jo som sagt været igennem det før, men vi har nok bare et alternativ syn på landbrug, fordi vi ikke er industribønder", siger Rita Hansen, som fortæller, at de formentlig ikke vil anke dommen - både på grund af omkostningerne ved en ankesag og fordi livet nu går videre:

"Jeg mener stadig, at jeg står helt uforstående over for dommen. Jeg mener faktisk, at vi i stedet burde få et klap på skulderen over at vi kom over den vinter på en rigtig god måde. Men nu er det et overstået kapitel og det er vist bare noget, vi skal glemme nu. Folk kender os jo, og vi er altid åbne for besøg", siger Rita Hansen.

Thorshøjgård har både kvæg, grise og høns af den gamle landrace og de gamle vikingefår.

Niels Stokholm og Rita Hansen har 14 dage til at anke sagen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle