Biogas Danmark: Løsning om mask på vej

Henrik Høegh, brancheforeningen Biogas Danmark: Ingen tvivl om rækkefølge - foderbehov skal afdækkes før energi.

Henrik Høegh, formand for brancheforeningen Biogas Danmark, tror på en hurtig løsning for de sjællandske kvægbrugere, som med kort frist har mistet muligheden for at købe mask fra ølbryggeriet Royal Unibrew i Faxe.

Som beskrevet i LandbrugsAvisen i sidste uge har biogasselskabet Nature Energy i år vundet bryggeriets licitation på mask, og det har sat kvægbrugerne i en vanskelig situation. Henrik Høegh er imidlertid optimistisk og tror på, at der vil blive fundet en løsning snart. Om muligt vil aktørerne - Biogas Danmark, Landbrug & Fødevarer ved viceformand Thor Gunnar Kofoed samt producenter af foderegnede biprodukter - mødes allerede inden jul for at se, om man kan nå til enighed om en løsning.

"Vi er helt enige i rækkefølgen og hierarkiet: At foderbehovet skal afdækkes først", siger Henrik Høegh.

Supplerende aftale

Henrik Høegh håber konkret, at mødet vil føre til, at den eksisterende aftale om biprodukter mellem Biogas Danmark og Landbrug & Fødevarer, ’Code of Conduct’, kan suppleres.

Af den gældende aftale fremgår det, at ’foderegnede biprodukter’ som udgangspunkt skal anvendes til foder før energiproduktion, hvor der er et marked.

Overskriften på aftalen er imidlertid ’animalske biprodukter’. Derfor skal den eventuelt suppleres med en ’Code of Conduct’ udtrykkeligt for vegetabilske biprodukter - som f.eks. mask fra bryggerier, roepulp fra sukkerfabrikkerne og kartoffelpulp fra kartoffelmelsfabrikker.

"Formentlig laver vi en aftale, som gælder det vegetabilske område", siger Henrik Høegh.

Bolden hos producenter

Ifølge Henrik Høegh ligger bolden først og fremmest hos producenterne af foderegnede biprodukter - ikke hos biogasselskaberne.

"Vi mener, det er producenternes ansvar, når vi har de her restprodukter, at sikre, at fodermarkedet er afsøgt", siger han.

Det må dog ikke være for kompliceret og kan konkret gøres ved, at producenten i en afgrænset periode, f.eks. nogle få uger, ’åbner et vindue’, hvor bl.a. landmænd kan melde ind, hvad de har af behov eller ønsker til foder, mener Henrik Høegh.

"Så kan producenten afdisponere resten til energi".

Som sukkerfabrikker

Henrik Høegh understreger, at landmænd, der aftager restprodukter til foder, må være indstillet på at indgå aftaler for en vis periode, ligesom det allerede er tilfældet i forhold til sukkerfabrikkernes roeaffald.

"Jeg synes, sukkerfabrikkerne har gjort det rigtige: I forbindelse med den årlige sæson har de åbnet et vindue på nogle uger, hvor behovet for roepulp i fodermarkedet er blevet meldt ind. Så kan der selvfølgelig ske det, at markedet ændrer sig i løbet af året, men dér må det være inden for rammerne, at sukkerfabrikkerne siger: desværre, resten har vi afdisponeret", siger Henrik Høegh.

I den aktuelle situation er Nature Energy ikke formelt forpligtet over for de sjællandske kvægbrugere. Alligevel håber Henrik Høegh, at selskabet vil sikre, at der vil være mask til foder også efter nytår.

Faktaboks

Prioritering giver god mening

  • Der er god mening, rent klimamæssigt, i at fodre husdyr med restprodukter som mask eller roe- og kartoffelpulp frem for at sende det direkte til forbrænding i et biogasanlæg. Det siger Ole Karmsteen, formand for Sjællandske Familielandbrug.
  • Han peger på, at alternativet er importeret proteinfoder som sojaskrå fra Sydamerika eller at bruge større landbrugsarealer til foderafgrøder som majs eller raps. »Bagefter er det selvfølgelig en god idé at putte gyllen i et biogasanlæg«.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle