Blå blok varsler nye samråd om dyrevelfærd i naturpleje og naturnationalparker

Borgerlige politikere vil have mere præcise retningslinjer for balancen mellem dyrevelfærd og rewilding i nye naturnationalparker.

Hvordan vil man i de nye naturnationalparker skelne mellem dyr, der sulter, så de skal tilskudsfodres, og dyr, der bare er sultne på et niveau, der sikrer, at de udfører deres opgave som naturplejere?

Skal der gribes ind, hvis et dyr ligger med brækket ben - eller kommer i problemer med at kælve eller fole?

Og hvad med de vilde dyr, krondyr, rådur og dådyr, som allerede lever i de områder, hvor der skal være naturnationalparker - og som pludselig ikke vil kunne komme ind - eller ud, fordi naturnationalparkerne bliver omgivet af høje hegn?

Kan man være ansat i Naturstyrelsen og have ansvar for naturplejen efter en sag som Mols-sagen, hvor dyr i statens varetægt døde af sult?

Spørgsmålene væltede i halvanden time ned over de to ministre, miljøminister Lea Wermelin og fødevareminister Rasmus Prehn, da de onsdag var i samråd om Mols-sagen og mere generelt om dyrevelfærd i naturplejen og i de kommende naturnationalparker.

 

"Jeg tager derop"

Selv Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard, som ellers ikke er ordfører på området,  havde valgt at deltage i samrådet, selvom hun erkendte, at hun ikke havde sat sig helt inde i emnet. 

"Jeg tager derop i næste uge, så får jeg nok lidt mere forstand på det", sagde hun, efter bla. at have kritiseret Morten D.D. fra Molslaboratoriet med navns nævnelse - (selvom han ikke har noget at gøre med den konkrete sagen om Naturstyrelsens naturpleje) for hans i Pia Kjærsgaards øjne ufølsomme, passivt betragtende tilgang til  en døende kronkalv, gengivet i Jyllands-Posten. 

Vild men ordnet

Præcise svar blev der ikke givet fra ministerside på de mange spørgsmål, da de havde bevæget sig væk fra den konkrete sag på Mols.

Fødevareminister Rasmus Prehn sagde dog, at der skal være måde med vildskaben i naturnationalparkerne.

"Der kan være noget spændende i at lave vild natur på en ny måde, men den skal ikke være mere vild, end at der er ordnede forhold" sagde han.

Lea Wermelin forklarede, at selvom de udsatte dyr i naturnationalparkerne "som udgangspunkt" ikke skal tilskudsfodres, betyder det ikke, at de ikke "må" fodres, hvis man beslutter at gøre det.

Garanterer for dyrevelfærd

Under samrådet, som var indkaldt af en samlet blå blok, gentog de to ministre begge utallige gange, at regeringen ikke vil gå på kompromis med dyrevelfærden, hverken i naturpleje-projekter eller i de kommende naturnationalparker - og at Naturstyrelsen har udarbejdet en handlingsplan, som skal sikre, at sagen om Naturstyrelsens sultende dyr i Mols Bjerge ikke gentager sig.

Ministrene ville dog ikke love at ændre noget i det udkast til lovforslag om naturnationalparker, som bliver fremsat i næste uge eller ugen efter - "i slutningen af april", lovede Lea Wermelin.

Her er der lagt op til, at der i naturnationalparkerne skal kunne dispenseres fra visse bestemmelser i dyreværnsloven.  Bl.a. vil heste ikke skulle tilses dagligt og de udsatte dyr skal kunne tilses på bestandsniveau i stedet for individuelt.

Venstres Erling Bonnesen og de øvrige borgerlige ordførere var derfor ikke formildet.

"Det her lovudkast skal i den grad tilbage på værkstedet. Når det bliver fremsat, skal det da leve op til de standarder og krav, vi normalt har for dyrevelfærd", sagde han.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle