Blå partier savner konsekvens i Mols-sag: Var det en borger, havde den store bødeblok været fremme

Hos Venstre, Dansk Folkeparti og Konservative mener man, at sag om udsultede kvæg i Mols Bjerge understreger vigtigheden af gode rammer for de kommende naturnationalparker, hvor regeringen vil sætte drøvtyggere ud.

Det er ikke nok, at miljøminister Lea Wermelin (S) flere gange har taget afstand til sagen om sultende dyr på statens arealer i Mols Bjerge.

Det mener Venstres Jacob Jensen, efter ministeren torsdag har oversendt en redegørelse fra Naturstyrelsen af forløbet på Mols, der har betydet døde dyr og aborter i besætningen.

"Ministeren siger, det er forfærdeligt, men hun kan ikke undslå sig, at det er hende, der har det politiske ansvar i den her sag", siger ordføreren og fortsætter:

"Naturstyrelsen har nu undersøgt sig selv og fremlagt en handleplan, men hvor er konsekvensen af det, der er sket? Hvis det var en almindelig borger, så havde den store bødeblokke været fremme".

sætter lempelser i nyt lys

Der er rejst sigtelse af Østjyllands Politi mod Naturstyrelsen i sagen, og derfor er Jacob Jensen tilbageholdende med at udtale sig om konkrete konsekvenser.

"Men det er i hvert fald sikkert, at ministerne må tage ansvar for, hvad der er foregået i sin egen organisation", siger han.

Debatten om de sultende dyr i Mols Bjerge har raset med ekstra stærk styrke, fordi regeringen har som målsætning at etablere såkaldte naturnationalparker, hvor der er lagt op til lempelser i forhold til eftersyn med de store drøvtyggere, man gerne vil udsætte.

"Det stiller det lovforslag i et lidt andet lys, når vi har set, hvad der kan ske i Mols Bjerge. Derfor er det noget, vi skal være helt skarpe på i loven om de nye naturnationalparker", siger Jacob Jensen og tilføjer:

"Det kan være helt udmærket at have større dyr i nationalparkerne, man skal ikke afholde sig fra det, fordi nogen ikke kan finde ud af det. Vi skal bare have nogle grundige overvejelser om, hvordan vi sætter ordningen sammen".

må erkende forpligtelse

Hos Dansk Folkeparti mener René Christensen, at sagen tydeliggør, at vild natur aldrig kan blive helt uberørt af menneskehånd - heller ikke i de nye naturnationalparker

"Ministeren taler altid om vild natur og natur på naturens vilkår, men hun er nødt til at erkende, at vi har en særlig forpligtelse, når vi sætter dyr bag hegn", siger han og fortsætter:

"Det er klart, at hvis dyrene skal pleje og afgræsse arealerne, så skal de være sultne, men vi kan jo ikke have, at der går udsultede dyr rundt på statens arealer. Det går ikke, at vi sætter nogle regler op for landmænd og andre om, hvordan de skal behandle deres dyr i fangenskab - og de her dyr er også i fangenskab - og så gælder der andre regler på statens arealer".

skal undgås fremover

DF'eren vil heller ikke komme med konkrete bud på konsekvenser af sagen, men understreger, at der er tale om en alvorlig sag.

"Hvis det var en landmand, havde han fået store bøder, og også retten til at have med dyr at gøre kunne komme i spil, hvis det var slemt nok - og det her er slemt", siger René Christensen og tilføjer:

"Vi er i hvert fald nødt til at tale med hinanden politisk om, hvordan vi undgår, at det her sker igen. Det skal dyrene ikke udsættes for, og det skal de her naturprojekter ikke udsættes for".

skal bores helt ud

Konservatives Per Larsen lægger sig i slipstrømmen af kollegerne fra blå blok.

"Det er en skandale, og havde det været landmanden, der havde ladet sine dyr sulte ihjel, så var vedkommende blevet straffet og frakendt retten til at have med dyr at gøre", siger ordføreren og fortsætter:

"Nu skal vi have et samråd, og så skal vi have sagen boret helt ud. Hvordan kan det gå så galt, og hvad er det for kompetencer, de har haft, dem, der har haft med det her at gøre. Det har jo set helt forfærdeligt ud".

Han mener ligeledes, at der bør ses grundigt på rammerne for de kommende naturnationalparker.

"Vi kan ikke se til, at der foregår vanrøgt, mishandling og sultedød på statens arealer, det siger sig selv, så det skal vi selvfølgelig sikre ikke sker".

Opdateret kl 16:35 med kommentar fra Per Larsen fra Konservative.

Emneord

politik

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle