Blå partiers frygt: Rigide krav kan spænde ben for minkavl

Smitteforebyggende krav til minkfarme vil kunne koste op mod 300 kroner per skind, viser beregninger.

Der var håb at spore hos flere minkavlere, der gerne vil i gang med avl igen, da Statens Serum Institut i begyndelsen af maj konkluderede, at der ville være meget lav risiko ved minkhold.

Men nu frygter Venstre og De Konservative, at de smitteforebyggende tiltag, der vil blive pålagt kommende minkavlerne, ender med at kvæle erhvervets genfødsel.

Kommende smitteforebyggende tiltag på minkfarme vil ifølge beregninger koste mellem 40 og 300 kroner per minkskind alt afhængig af, hvilke smittetiltag politikerne vælger.

Det viser beregninger foretaget af en seniorrådgiver Henning Otte Hansen, seniorrådgiver på Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet.

Det store spænd skyldes, at der er mange smitteforebyggende tiltag i spil, men at det endnu er uklart, hvilke der i sidste ende vælges. Og det har fået de blå partier op på mærkerne.

Kun lav risiko

- Jeg er meget bekymret for, om ministeren holder ord, siger fødevareordfører for Det Konservative Folkeparti, Per Larsen, der henviser til regerigens mange meldinger om, at den gerne ser minkavl i Danmark igen.

- For det kan jo vise sig, at man gør det så rigidt, at det slet ikke kan lade sig gøre, siger han.

Også hos Venstre har man lige nu bange anelser.

- Vi har læst sort på hvidt i risikovurderingen fra SSI, at der ikke er nogen nævneværdig risiko – i hvert fald ikke højere end ved andre husdyr. Men nu ser vi, at vi diskuterer smitteforebyggende tiltag, som nærmest ikke har nogen smitteforebyggende effekt, men som vil være enormt dyre for minkavlerne, siger Venstres gruppeformand, Thomas Danielsen.

I sidste uge blev Folketingets fødevareordførere præsenteret for beregningerne. På listen er priserne for vacciner, afstand mellem bure og krav om minihaller frem for åbne bure oplistet. Men der er ikke foretaget en analyse af, hvilke smitteforebyggende tiltag der vil give bedst mening ud fra en cost-benefit-betragtning.

Ifølge Henning Otte Hansen vil kan man godt gå et skridt videre

- Man kan med fordel gå et skridt videre og se på, hvilke smitteforebyggende tiltag man får mest udbytte af med de laveste omkostninger, siger han.

Oplæg fra myndigheder

Per Larsen fra De Konervative påpeger, at lande som Finland og Sverige har minkavl, og at det er oplagt at se på deres håndtering.

De politiske drøftelser om minkerhvervets fremtid foregår blandt alle Folketingets partier, og det er ifølge Thomas Danielsen helt forfejlet.

- Forhandlingerne bør foregå i forligskredsen, der var enig om midlertidig pause for minkerhvervet. Det giver ikke mening at tale genåbning af minkerhvervet med partier, der har som erklæret formål at spænde ben for minkerhvervet, siger Thomas Danielsen.

LandbrugsAvisen har spurgt ministeren, om de blå partier har grund til deres frygt, og om han vil indkalde forligskredsen frem for en bred gruppe af politiske partier.

Det har han ikke svaret direkte på, men skriver i et skriftligt svar, at myndighederne aktuelt er ved at gennemgå materialet fra Statens Serum Institut, Dansk Veterinærkonsortium og beregningerne fra Københavns Universitet.

- De skal lave et oplæg til nødvendig smittehåndtering på farmene. Derefter vil der blive truffet en beslutning, lyder det fra ministeren.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle