Blåt danmarkskort vækker uro på Fyn og Sjælland

Store landbrugsarealer på Fyn vil fremover opleve en hårdere miljøregulering end i dag. Også store dele af Sjælland og andre områder må holde for. Det fremgår af blåt Danmarkskort.

Midt i glæden over den politiske aftale om landbrugspakken og udsigten til snart igen at kunne fuldgødske, er der så småt ved blande sig malurt i bægeret.

Det er i de foreninger, hvor store landbrugsarealer fremover vil blive udsat for et hårdere reguleringstryk end i dag - det gælder bl.a. størstedelen af Fyn, hvor to tredjedele af arealet afvander til Odense Fjord.

Det samme gælder store sjællandske landbrugsarealer, ligesom vandoplandet til Mariager Fjord toner frem i dyb mørkeblå på det Danmarkskort i tre blå nuancer, som er vedlagt landbrugsaftalen fra 22. december. På allersidste side som »bilag 2«.

Bekymret over faglighed

»Det er ikke så overraskende for mig, at det er Fyn, der må holde for. Men det helt centrale for mig er: Hvad er det for en faglighed, der ligger til grund for det her kort? Er den ikke blevet bedre end det, vi har set hidtil, er jeg dybt betænkelig,« siger Niels Rasmussen, formand for Centrovice på Fyn.

Han understreger, at han bakker helt op om de grundlæggende principper i den målrettede regulering, hvor der bl.a. er lagt op til et katalog af virkemidler og kompensation for dét, man gør.

»Det må være fuld kompensation, vi taler om. Samfundsøkonomisk er det den lille del. Det store tab for samfundet opstår hver gang, man tager en hektar ud af produktion.«

»Erfaringsramt«

Ib Jensen, formand for Fyns Familielandbrug, vurderer, at landbruget på Fyn kan få det svært fremover.

Han er bekymret for, om den kompensation, som landbruget er stillet i udsigt for at lave miljøtiltag, reelt vil vise sig langtidsholdbar.

»Her og nu er der et blåt flertal, som vil holde os skadesløse. Men jeg er desværre så gammel, at jeg er erfaringsramt. Jeg husker bl.a., da vi blev lovet kompensation for efterafgrøder, men aldrig så en krone.«

»Jeg kender Odense Fjord og ved, at den ikke har ændret sig de sidste 30 år med hensyn til ålegræs, selvom vi har bekostet en masse for at reducere udvaskningen fra landbruget, siger Ib Jensen.

»Vi ved, der ligger en storby, som i århundreder har ledt alt sit affald ud i fjorden. Skal man virkelig give den samme medicin, når man ikke er mere sikker på, hvad patienten fejler?«

Kort vækker undren

På Sjælland er Torben Hansen, formand for Gefion, mere end kritisk overfor det blå kort, hvor både arealer, der afvander til Roskilde og Karrebæk Fjorde er tegnet i fuldtonende mørkeblåt.

»Der er rigtig mange positive elementer i landbrugspakken. Men jeg ser med stor forbavselse, at et stort område omkring Karrebæk Fjord skal reguleres hårdere end i dag, ligesom Roskilde Fjord. For et halvt år siden fik vi at vide, at det ikke var kvælstof, der var problemet her. Jeg gad godt vide, hvordan det kort er blevet til,« lyder det fra Torben Hansen.

Flere målinger godt

Carl Chr. Pedersen, Agri Nord, og Morten Laursen, Østjydsk Familielandbrug, er begge tilsvarende skeptiske overfor de restriktioner, der lægges op til i vandoplandet ved Mariager Fjord.

Begge glæder sig ved udsigten til flere konkrete målinger i vandmiljøet.

»Jeg tror, der er målsætninger der skal gentænkes, både med hensyn til tilledninger og til hvilke aktører, der er på færde. Men det er klart, at når vi går ind for at lave målinger, skal vi også erkende, hvor der er steder, der er problemer. Så skal vi vise ansvar,« siger Carl Chr. Pedersen.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle