Bliver markant dyrere: Udgiften til minkerstatninger stiger med seks milliarder kroner

Skønnet over den samlede erstatningssum til minkavlere stiger markant. Erstatningsniveauet i de første 51 afgjorte sager får ministeriet til at opjustere beløbet.

Den daværende S-regerings beslutning om at aflive alle danske mink og udbetale fuld og hel erstatning til minkavlerne bliver markant dyrere end hidtil antaget.

Fødevareministeriet oplyser onsdag morgen, at udgifterne til selve erstatningerne forventes at kunne blive 6,3 milliarder kroner højere, end man tidligere har antaget. Skønnet opjusteres fra 17,6 milliarder kroner til 24 milliarder kroner, oplyser ministeriet.

Samlet regning vokset med 10 milliarder

De samlede udgifter til minknedlukningsmanøvren, når der indregnes både erstatninger, nedrivningsudgifter og myndighedsopgaver i forbindelse med opgaven, vokser dermed til cirka 29,5 milliarder kroner.

Det er 10 milliarder mere end det skøn på 19 milliarder kroner, der fremgik af den oprindelige politiske aftale om erstatning til minkavlere fra januar 2021. 

Fødevareministeren orienterede tilbage i oktober 2023 Folketinget om, at man forventede, at udgifterne ville blive højere. Nu ligger det nye skøn klart.

højere end forventet

Skønnet over udgifter til erstatningerne til minkavlere er hovedsageligt opjusteret på baggrund af erstatningsniveauet i de første 51 afgørelser om nedlukningserstatning fra erstatnings- og taksationskommissionerne.

Erstatningsniveauet i afgørelserne har vist sig at være højere end forventet, oplyser ministeriet. 

- Det er selvfølgelig stadig et skøn, fordi vi kommer jo først i mål, når vi har alle afgørelserne færdiggjort. Men det her er et bedre skøn, end det vi havde tidligere, siger fødevareminister Jacob Jensen (V) til Ritzau.

Over for Ritzau forsikrer ministeren, at pengene ikke skal findes fra andre områder, som for eksempel ældre- eller sundhedsområdet, da der er tale om ekstraordinære udgifter.

Men det er skatteborgerne, der skal betale for nedlukningen af minkerhvervet, og ministeren kan godt forstå, hvis folk synes, "at det er rigtig mange penge".

- Men jeg håber også, at folk synes, at det er rimeligt, at hvis man får fjernet sit livsgrundlag, at man bliver eksproprieret af staten, at man så helt grundlovssikret skal have en erstatning, der svarer til det tab, man har lidt, siger han til Ritzau.

 

Emneord

Top2

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle