Blockchain-teknologi skal følge dansk svinekød hele vejen til Kina

Danish Crown vil lave digitalt forsøg, der skal kopisikre kødeksport

 Når en kinesisk forbruger rækker ud efter dansk svinekød i supermarkedets frysedisk, skal han eller hun kunne være helt sikker på, at det faktisk er kød, der har været igennem en dansk veterinærkontrol, der ryger i indkøbskurven.

Derfor skal et fingeraftryk i form af en QR-kode være med til at sikre, at danske virksomheder ikke får misbrugt deres varemærke, når produkterne sendes til udlandet.

Blockchain-teknologien har været brugt til mindre forsøg med at gøre fødevarer nemme at spore, men nu kaster en af Danmarks største fødevarevirksomheder sig ind i kampen med et demonstrationsprojekt, fortæller DR Østjylland.

For det sker ofte, at produkter fra store danske virksomheder som Danish Crown bliver kopieret og forsøgt efterlignet, fortæller Søren Tinggaard, der er underdirektør i Danish Crowns eksportafdeling i Randers.

"Det kan være, at man prøver at lave et design, der lægger sig tæt op ad vores Danish Crown-krone. Eller at man genbruger vores emballager med kød fra andre producenter", forklarer Søren Tinggaard til DR Østjylland.

Blockchain-teknologien fungerer sådan, at hvis en virksomhed som Danish Crown skal sende en kasse med svinekød til udlandet, så giver den hvert enkelt produkt et unikt fingeraftryk, som de samtidig noterer i et dokument, som kun den rette modtager kan åbne.

Når svinekødet så lander hos et supermarked i for eksempel Kina, vil personalet kunne scanne fingeraftrykket for at sikre, at det er kød fra Danish Crown.

Samtidigt bliver det meget tydeligt, hvis nogen forsøger at kopiere koderne – eller ligefrem genbruger emballagen.

Det er især i Kina, at kødvirksomheden håber, at teknologien kan hjælpe, fortæller Søren Tinggaard.

"Vi erkender udfordringen i Kina. Og det er klart derfor, at det er der, vi tester den her teknologi lige nu. For den kinesiske forbruger lægger meget stor vægt på at få de informationer. De vil have en høj fødevaresikkerhed og vil kunne stole på produktet", siger han.

Teknologien vil kunne skabe en sikkerhed for både producent og forbruger, mener Henning Høgh Jensen, afdelingschef på Danmarks Tekniske Universitets Fødevareinstitut.

"Man kan grundlæggende bruge det til at sikre en gennemsigtighed og en troværdighed. Vi bruger ordet autenticitet. Men det betyder egentligt bare, at man kan dokumentere, at produktet har den oprindelse og den kvalitet, man lover, og at man kan dokumentere den måde, det er fremstillet på", siger han.

Han oplever, at misbruget af danske varemærker er udbredt i fødevarebranchen.

"Kopiprodukter er et stort problem i fødevarebranchen. Kopiprodukter er ikke nødvendigvis farlige – om man bruger smør eller palmeolie gør ikke sundhedsmæssigt den store forskel. Men producenterne taber på det. Der er også dem, der bruger uheldige produkter til kopivarerne, og det er særligt vigtigt, for så kommer fødevaresikkerhed ind i billedet", siger Henning Høgh Jensen.

Blockchain-teknologien har også den smarte funktion, at den hurtigt sladrer, hvis andre forsøger at bryde ind i kæden mellem producent og forhandler.

"Hvis nogen forsøger at hacke det her – og det kan lade sig gøre, for ingenting er 100 procent sikkert – så bryder man en kode. Dermed er jeg klar over, at nogen har fiflet med det, og kan søge information ad andre veje", siger Henning Høgh Jensen fra Danmarks Tekniske Universitet.

Danish Crown regner med at være klar med et demonstrationsprojekt - altså et forsøg, hvor man tester teknologien - i slutningen af 2019 eller starten af 2020.

Også virksomheder som Arla Foods og Mærsk har vist interesse for blockchain-teknologien, der stadig er under udvikling.



 

Faktaboks

Hvad er blockchain?

  • Blockchains er en voksende mængde data, kaldet blocks, som er bundet sammen via kryptering.
  • Hver block gemmer krypterede data om den foregående block, et tidsstempel og data om transaktionen.
  • Det design gør blockchains næsten umulige at manipulere - og dermed en meget sikker måde at gemme produktdata på.
  • Man kan altid gå tilbage i blockchainen og se, hvad der er sket undervejs.
  • Den gennemsigtighed er guld værd i en produktion og levering af eksempelvis fødevarer.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle