Blomstrende forretning: 17-årig har sået 104 km blomsterstriber

Anton Petersen har forlængst nået sit mål om 40 km blomsterstriber i 2021, og ambitionerne for 2022 er tårnhøje: Han håber at bidrage til, at cykelløbet Tour de France markeres med gule blomsterstriber langs ruten.

Målet var egentlig at så 40 km blomsterstriber i 2021, men det mål har 17-årige Anton Petersen for længst nået og overhalet.

104 km blomsterstriber på det meste af Sjælland, fra Græsted til Vordingborg, er det blevet til i år, og dermed kan han formentlig kalde sig uofficiel danmarksmester i blomsterstriber - og i alt fald sjællandsmester.

"Tager man bredden med, har de nok slået os i Nordjylland, hvor de sår i tre meters bredde, mens vi kun sår i 1,25 meter. Men det har vi planer om at lave om på til næste år", fortæller Antons far, gdr. Rasmus Petersen, som hjælper til med sønnens blomster-business.

"Vi har jo et Tour de France forude og satser stærkt på, at vi skal have en gul stribe langs ruten i hele Danmark. Vi er allerede ved at entrere med nogle frøfirmaer om, hvilke blomster der kan blomstre i gult lige på det tidspunkt - her og nu tænker vi mest i gule morgenfruer. Solsikker blomstrer for sent".

’Bonderøven’ gav idé

Det var en TV-udsendelse med ’Bonderøven’ Frank Erichsen, der sidste efterår inspirererede den natur- og biodiversitetsinteresserede Anton til selv at udbyde såning af blomsterstriber.

Derfor investerede han sparepengene i fræser, såmaskine og traktor og gik i gang. Traktoren brændte dog sammen allerede første dag, fortæller Rasmus Petersen.

"Så måtte jeg spytte i kassen og købe en større traktor. Men nu har han selv tjent penge og har investeret i en såmaskine og en fræser mere. Når han snart fylder 18, skal han have sit eget firma og CVR-nummer - og et trailerkørekort".

Anton Petersen har lige siden foråret været travlt på færde med såmaskiner og fræsere på det meste af Sjælland, vel at mærke, når han var færdig med sit arbejde som landbrugsmedhjælper på en gård.

Siden han startede, har rygtet om den foretagsomme 17-årige spredt sig, og forretningen har grebet om sig, så ikke bare landmænd, men også kommuner og private lodsejere har henvendt sig.

Han har bl.a. sået for landboforeningen Gefion, som i år for første gang støtter blomsterstriber hos medlemmerne.

"Vi har også sået blomsterstriber for private og for både DTU (Danmarks Tekniske Universitet) og Hillerød Kommune", fortæller Rasmus Petersen i den travle søns fravær.

"Han passer sit arbejde og er svær at få fat i, og han er heller ikke meget for det med medierne - ikke endnu".

Gør klar til striber

Anton og Rasmus Petersen er allerede i gang med at planlægge næste års blomsterstribe-aktiviteter og opfordrer landmænd til at gøre jorden sort nu til efteråret, især hvis de vil være med til at fejre Tour de France med blomsterstriber. De har også tilbudt sig til de byer, der er startbyer ved Tour de France.

"Så må vi se. Det kan jo godt være, der er andre, der har fundet på det samme".

Faktaboks

Størst naturværdi i flerårige blomsterstriber

  • Blomsterstriber og blomsterbrak fungerer som ’tankstationer’, hvor humlebier, sommerfugle og insekter kan hente pollen og nektar i sommerperioden.
  • Flerårige blomsterstriber har højere naturværdi end ét-årige, da omlægning af striberne kan betyde, at det dyreliv, der er trukket til, kan gå til grunde igen. Derved bliver blomsterstriberne såkaldte økologiske fælder.
  • Den uheldige effekt kan mindskes, hvis man f.eks nøjes med at omlægge halvdelen af tiltaget i en rotationsordning, så man hvert år efterlader et uforstyrret område.

Kilde: Landbrug & Fødevarer.

Emneord

Top2

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle