Revisor svigtede ved ikke at opdage direktørs omfattende svindel, mener kuratorer. Derfor indleder de erstatningssag.
Konkursboet efter BMG-kornhandleren fra Randers stævner nu den tidligere revisor Revi-Midt for 43 mio. kr.
Kuratorerne, der rydder op efter den kollapsede og svindelramte kornhandel, mener nemlig, at Revi-Midt er erstatningspligtig, fordi man ikke opdagede de mange urigtigheder i koncernens regnskaber.
"Konkursboet har indleveret en stævning i sidste uge mod BMGs revisor, Revi-Midt i Randers. Heri gør boet gældende, at revisor ikke har revideret regnskaberne rigtigt. Og konkursboet har nedlagt påstand om, at revisor skal betale erstatning til konkursboet på 43 mio. kr.", fortæller han.
Dermed mener kuratellet altså, at revisoren burde have opdaget ejer og direktør Jens Møller Lunds talrige falske fakturaer og opgørelser over varelagre, der ikke havde hold i virkeligheden.
Den omfattende svindel kom for dagen i slutningen af januar i år, da en likviditetskrise fik BMG-ansatte til at undre sig. Jens Møller Lund erkendte at have lavet fiktive posteringer i regnskaberne, hvilket førte til bortvisning af den tidligere ejer og direktør. Få dage efter gik BMG konkurs.
Ifølge en rapport, som revisionsvirksomheden EY har lavet for kuratorerne, var BMG var så tabsgivende, at den burde være lukket flere år tidligere.
"Regnskaberne har været væsentligt fejlbehæftede på især tre punkter, nemlig debitorer, varelager og forudbetalinger. Hvis revisor havde foretaget en ordentlig revision og kontrol af posterne i regnskaberne, ville de her forhold være opdaget meget tidligere. Derfor har revisor pådraget sig ansvar", siger Torben Korsager.
Egenkapital på -57 mio.
EY-undersøgelsen viser ifølge Torben Korsager, at BMG i flere år var langt ude i tovene på den reelle økonomi.
"Det sidste regnskab for 2017 summerer fejlene op. Her havde BMG en positiv egenkapital på 14,6 mio. kr. Men den burde have været negativ med 57 mio. kr", siger han.
"År for år har man vist overskud, men har i virkeligheden været underskudsgivende, og man har år for år gravet hullet dybere og dybere".
Når kuratorerne er nået frem til 43 mio. kr. i erstatningskrav, baseres det på perioden fra 2016 og en beregning af, hvor meget BMG’s underbalance blev forværret frem til konkursen. Det viser dermed indirekte, hvilke tab kreditorerne blev påført i perioden.
Revisor: Gjort godt nok
Fra Revi-Midt melder BMGs tidligere revisor Michael K. Andreasen, at han ingen kommentarer har til stævningerne.
"Jeg mener det samme som første gang, jeg udtalte mig«, siger han - med henvisning til, at han i februar udtalte, at han mener at have »udført sit arbejde godt nok".
Konkursboet har endnu ikke afgjort, om man også vil stævne den tidligere bestyrelse i BMG. Dette har selskabets bankforbindelse, Spar Nord valgt at gøre for nylig. Banken alene står til at tabe op mod 45 mio. kr. på den svindelramte virksomhed.
Jens Møller Lund har tidligere erkendt at have foretaget fiktive posteringer i BMG's regnskaber. Her erklærede han samtidig, at han var "forfærdelig skamfuld". Østjyllands Politi efterforsker nu anklagerne om svindel i selskabet.
Faktaboks
BMG:
27. januar oplyser selskabet selv, at man vil gå konkurs efter et uventet tab.
Samtidig bortvises og politianmeldes Jens Møller Lund.
Få dage senere oplyser Spar Nord, at man forventer et tab på op til 45 mio. kr. som direkte konsekvens af konkursen.
Omkring 70 landmænd står til større tab på grund af konkursen.
Der er krav på omkring 139 mio. kr. i konkursboet. Der vurderes indtil videre at være aktiver for omkring 30 mio. kr.