BMG: Landmænd i krig mod kuratorer og ledelse

En gruppe kreditorer i konkursboet BMG politianmelder nu de advokater, der står for oprydningen i selskabet. Korn og gødning blev solgt for billigt og til fordel for enkelte, lyder anklagen.

Håndteringen af oprydningen i det konkursramte kornselskab BMG fra Randers har været så dårlig, at det er kriminelt.

Det mener en gruppe på 12 landmænd, der har penge til gode i konkursboet efter den dramatiske konkurs for nu to år siden i det private kornselskab.

De 12 landmænd har derfor nu taget to alvorlige skridt mod de udpegede advokater, der står for oprydningen i BMG.

"Vi forstår ikke, at de regler, der normalt gælder, ikke gælder i BMG. Det hele er sat ud af kraft", fortæller en af de 12 landmænd, der dog ikke ønsker at få sit navn i avisen.

Det gør han, fordi han og de øvrige folk bag anmeldelserne ønsker fokus på sagen, ikke på navnene.

Politi og skifteret

Først og fremmest har landmændene indsendt en politianmeldelse om seks konkrete punkter i behandlingen af konkursboet, hvor de anklager de to advokater Søren Christensen Volder og Torben Korsager, der blev udpeget som kuratorer i BMG lige efter konkursen, for at have overtrådt loven.

Samtidig sendte landmændene en klage til Skifteretten over behandlingen af boet.

Landmændenes anklagepunkter går i begge skrivelser til myndighederne på, at korn og gødning er blevet solgt for billigt og til fordel for enkelt-kreditorer, mens andre aktører ikke fik lov at byde.

Bl.a. blev gødningen fra BMGs datterselskab NitroNord solgt til en tredjedel af markedsprisen, mener de.

Det har medført unødvendige tab for de mange landmænd og også banker, der har tabt millioner af kroner på kollapset i kornhandlen.

Samtidig påpeger de, at handelsgødningen var udeklareret og uden lovlig faktura.

Ud over punkterne mod de to advokater, der håndterer konkursboet, har landmændene politianmeldt de tidligere direktører og ejere af BMG, Jens Møller Lund og Søren Blach, for en række punkter. Blandt andet, at BMG fortsatte med at afhente korn og raps helt op til konkursen, hvilket ifølge landmændene betyder, at selskabet var i ond tro. Derudover, at BMG havde fast praksis med at sælge korn og raps, der ellers var aftalt til oplægning.

Kuratorer: Efter bogen

Søren Christensen Volder, partner hos Bech-Bruun i Aarhus, har endnu ikke set hverken klagen til skifteretten eller politianmeldelsen.

"Jeg vil gerne se det, før jeg udtaler mig, men jeg kan sige, at alt er foregået efter reglerne", udtaler han.

Det lykkedes ikke at få fat på advokat Torben Korsager før deadline.

Den tredje kurator i konkursboet, Anders Stoltenberg fra Sønderby Legal, er ikke omfattet af hverken klage eller politianmeldelse. Ifølge de af kritikerne, som LandbrugsAvisen har talt med, skyldes det, at han først blev indsat som kurator - af bl.a. en række utilfredse landmandskreditorer - efter alle de forhold, som man kritiserer, havde fundet sted

Østjyllands Politi bekræfter at have modtaget anmeldelse og oplyser, at den vil blive vurderet juridisk.

 

Faktaboks

BMG-konkursboet og strid om kuratorer

  • Da BMG gik konkurs i februar 2019, blev Søren Volder, Bech Bruun og Torben Korsager, Interlex, indsat som kuratorer.
  • En række landmænd anså kuratorerne for at være indsat af bankerne og fik efter en fælles indsats indsat endnu en kurator, nemlig Anders Stoltenberg fra Sønderby Legal.
  • Kuratorerne har til opgave at afvikle konkursboet, så kreditorerne taber færrest muligt penge.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle