BMG-sag udsat på ubestemt tid

Sagen mod svindel i det privatejede grovvarefirma BMG er i 11. time blevet udsat.

Den planlagte forløsning i en spektakulær sag om svindel, fyring, konkurs og tab af millioner lader vente på sig. Retsagen, der skulle være startet ved Byretten i Randers på mandag den 15. august er i sidste øjeblik blevet udsat. 

Dermed er der udsigt til, at kreditorerne i den efterhånden tre et halvt år gamle sag skal væbne sig med yderligere tålmodighed.

Årsagen er ifølge Randers Amtsavis, at der er et syn og skøn, der mangler at blive lavet. Det er den årsag, som Retten i Randers oplyser til avisen.

Allerede sidste år anmodede de to sagsøgende parter i den civile BMG-retssag - nemlig konkursboet efter BMG samt Spar Nord - om, at der blev foretaget et syn og skøn af BMGs regnskaber forud for retssagen. Begæringen blev dengang godkendt af retten, men det er endnu ikke gennemført, og derfor er udsættelsen af den civile retssag altså en realitet.

Ifølge Amtsavisen skal alle involverede parter retssagen senere på måneden samles i et telefonmøde for at finde ud af, hvornår det kan lade sig gøre at placere de 16 retsdage. Allerede nu lyder meldingen dog, at det formentlig tidligst kan ske i foråret eller efteråret 2023.

Faktaboks

BMG-sagen med dens mange udløbere

Det var et chok for både virksomhed og kunder, da BMG pludselig kollapsede, fordi den ellers velansete ejer Jens Møller Lund havde begået manipulationer i kornhandelsselskabets regnskaber.

  • Januar 2019: En torsdag i januar dukkede nogle forhold op i BMG-regnskaberne, der krævede undersøgelse. Hurtigt stod det klart, at ejer og direktør Jens Møller Lund havde manipuleret i regnskaberne for Randers-selskabet. Han blev søndag bortvist, kort før der blev udsendt orientering til kunder og presse. Mandag 28. januar blev selskabet erklæret konkurs efter egen begæring.
  • Februar 2019: Efter konkursen melder en hel række af landmænd sig hurtigt som kreditorer i boet efter BMG. De har tabt flere hundrede tusinde kroner, enkelte millioner, på konkursen. Udsigterne til at få dækket tab er dog ringe, melder kuratorerne, Søren Christensen Volder og Torben Korsager.
  • Januar 2021: Efter næsten to års efterforskning kunne Østjyllands Politi melde, at de har sigtet flere personer i BMG-sagen. Jens Møller Lund erkendte hurtigt, at han havde manipuleret i regnskaberne og undskyldte for konsekvenserne. Det er dog ikke det samme som at erkende sig skyldig i at have overtrådt straffeloven. Sagen efterforskes stadig.
  • Efteråret 2022: Ifølge kuratorerne i konkursboet fik Jens Møller Lund alt for frit spil som superbruger og ansvarlig for regnskaberne i BMG. Kontrollen fra revisor og bestyrelse var for slap - og det medførte i 2020, at de og også bankforbindelsen Spar Nord anlagde erstatningssager mod revisor og bestyrelse. Sagerne var først berammet til at foregå i efteråret 2022, men det er denne del, der nu er udsat på ubestemt tid. Vinder konkursboet sagerne om ansvar, vil provenuet fra retssagerne gå til betaling af kreditorernes tilgodehavender. Lige nu er der samlet over 20 mio. kr. sammen i boet, der dog først skal dække omkostningerne ved at gøre boet op. Til sammenligning er der krav fra kreditorer på næsten 200 mio. kr.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle