BMG-stormøde: 150 fremmødte stillede spørgsmål til kurator

Der var langt flere fremmødte end ventet, da kurator i BMG holdt møde for de berørte landmænd.

Fløjdøre måtte åbnes og ekstra stole hentes ind, da den ene af de to kuratorer i den kollapsede kornhandel BMG fra Randers i dag holdt informationsmøde i VKST i Sorø for berørte landmænd, leverandører og kunder.

Op mod 150 fremmødte var til stede i den to timer lange gennemgang og spørgerunde.

Faktisk var det næsten tre gange så mange fremmødte, som arrangørerne havde forventet. Samtidig var spørgelysten var stor fra de deltagende.

Især gik spørgsmålene på landmændenes mange kontrakter med BMG på alt fra diesel til maltbyg og flydende gødning. For hvordan skal man stille sig, hvis man allerede havde kontrakt på hele eller dele af høsten for næste år - eller havde aftalt leverancer af gødning i de kommende uger.

"Vi forventer afklaring på et eventuelt salg af kontrakterne sidst i denne uge eller i starten af næste", forklarede Søren Christensen Volder.

Kuratorerne havde samtidig med mødets afholdelse frist på en budrunde med op mod 11 deltagende virksomheder, der er interesserede i at overtage enten dele af eller kontrakter fra den nu kollapsede Randers-kornhandel.

Lukrative kontrakter kan falde

For landmændene var meldingerne på den korte bane dog ikke nødvendigvis opmuntrende.

Basalt set kom det ned til, at hvis kontrakterne, der er indgået, er meget lukrative set fra landmandens perspektiv, fordi priserne siden er faldet i forhold til de aftalte, så er der ikke stor chance for, at en ny virksomhed vil overtage betingelserne.

Derimod: Hvis priserne siden er steget og landmændene dermed helst ønsker, at kontrakterne bortfalder, så er de måske mere interessante for en af de interesserede købere at gå videre med.

"Mit bud er, at der vil blive sorteret hårdt ud i kontrakterne", lød det fra Søren Christensen Volder til en af spørgerne.

Han opfordrede landmændene til at slå koldt vand i blodet, indtil der er afklaring på, om deres kontrakt overtages af en køber - og at de så tager stilling til dert videre forløb derfra.

"Det burde en revisor da kunne se?"

Ud over kontrakterne var det altoverskyggende omdrejningspunkt den foregåede svindel i selskabet - og hvorvidt nogen kan stilles til ansvar for, at det kunne ske.

 "De må da være ansvarlige", lød det fra en.

"Det burde en revisor da kunne se", konstaterede en anden, efter kurators gennemgang af, hvordan man formoder, at svindlen fra den nu bortviste og svindelanklagede direktør og ejer er foregået.

Hvad angår ledelsesansvar, bestyrelsens rolle samt ikke mindst om revisoren har gjort sit arbejde godt nok, henholdt Søren Christensen Volder sig til, at man har hyret EY's afdeling for undersøgelser om netop svindel i regnskaber til at gennemgå sagen.

"Revisorens rolle er noget af det, vores undersøgelse handler om. Har man gjort det, man skulle og hvilke aftaler har man haft med virksomheden. Man er forpligtet til at have en ansvarsforsikring. Men der skal jo være gjort i nælderne, for nu at sige det på jysk. Og er der det, så skal vi have det forfulgt".

Til landbrugsavisen.dk har revisoren af BMG udtalt, at han har udført sit arbejde godt nok.

Med hensyn til omfanget af svindlen, så lyder opgørelsen fortsat på, at der er lavet fiktive aftaler for op mod 70 mio. kr.

"En forsigtig og foreløbig opgørelse viser, at det i hvert fald går tilbage til 2016. Vedkommende, der har lavet det, var også superbruger på regnskabssystemet. Det er måske en del af forklaringen. Samtidig er man måske mere tilbageholdende med at problematisere, hvad der kommer fra ens chef. Men jeg er lige så undrende over for, at det her har kunnet passere i det omfang i så lang tid", sagde Søren Christensen Volder og tilføjede:

"70 mio. kr. er mange penge i så relativt lille en forretning".

Ud over mødet i Sorø tirsdag, afholder kurator informationsmøde for de berørte i Aarhus onsdag.

Emneord

BMG

Relaterede

2. feb 00:00

Kurator: 100 landmænd får tab

Kuratorerne arbejder på salg af kontrakter og skibe med gødning, men også på overblik over den omfattende svindel.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle