Bohdan tager gerne en julevagt for holdet

Hvem kan få fri juleaften? Tja, har man udlændinge ansat, der ikke fejrer højtiden på samme tidspunkt som den danske kalender foreskriver, kan det være løsningen.

Det er jul, det er cool. Men en vagt i grisestalden i julehelligdagene er ikke sagen, hvis resten af familien eller vennerne gumler lækker julemad og danser lystigt rundt, imens man selv har travlt med fodring.

Så er det godt at arbejde sammen med en udlænding som 28-årige Bohdan Yakovenko.

Han er ukrainer og holder ikke jul i slutningen af december. Men til gengæld 7. januar, hvor han ikke har nogen problemer med at få lov til at holde fri. Han tilhører den kristne ortodokse tro, som fejrer helligdag netop 7. januar.

”Juledagene her i Danmark betyder ikke noget specielt for mig. Jeg er glad for at kunne hjælpe de danskere, der gerne vil have fri i juledagene. Jeg kan uden problemer tage vagter der, og jeg får skulderklap af de andre for at tage lige de dage på arbejdet, så det er helt ok”, siger den 28-årige Bohdan, der har været i Danmark i fire år. Han og hustruen har sammen en datter på et år.

Gaver til nytår

Der er ikke tradition for gaver hos Bohdan og familien til jul, men det er der derimod til nytår.

Og 7. januar er også den helligdag, hvor han med familie og venner ville gå til kirke, hvis den ortodokse kirke ikke lå så langt væk fra deres bopæl, som den gør. Til gengæld hygger de sig så med ekstra god mad og en slags juledessert, som kan minde om vores risalamande og desuden også søde kager.

Nemmere med vagtplanerne

Der er så sat lidt ekstra julegodter frem til ham og tre andre, der påtager sig arbejde i juledagene. 
Dennis Klarholt, som er daglig leder på Munkbro-Kollund - som hører under Munkbro Svineavl - hvor Bohdan er ansat, er glad for, at det er lidt nemmere at få vagtplanerne til at gå op, når Bohdan og de en anden ukrainer tager ekstra julevagter uden problemer.

”Sidste år havde vi et par ansat fra Ukraine, som også tog vagter i de tre juledage, og det var bestemt en fordel. Det betyder også, at vi nemmere kan give de ansatte fri, som skal køre længere for at komme hjem for at holde en dansk jul – og alt går nemmere op”, siger Dennis.

Der er i alt 10 ansatte, heraf 3 ukraniere, 1 rumæner og seks danskere, heraf to elever, på Munkbro-Kollund.

”Vi er også heldige i år, at der er helligdage i weekender. Normalt er vi tre på arbejde en weekend, nu er vi fire, så vi kan være færdige lidt for normalt og komme hurtigere hjem”, siger Dennis med tilfredshed.
 

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle