Borgerforslag mod dyr i bur skal i høring i EU

Der er indsamlet 1,4 mio. underskrifter for borgerforslaget 'End the Cage Age', der vil forbyde at holde landbrugsdyr i bur. Derfor skal EU nu tage forslaget op.

Et borgerforslag om at forbyde at holde landbrugsdyr i bur skal torsdag morgen på dagsordenen i Bruxelles.

I 2019 lykkedes det et borgerinitiativ kaldet 'End the Cage Age', at få indsamlet næsten 1,4 millioner underskrifter fra borgere i hele EU, der vil have landbrugsdyr ud af burene.

Mere end 160 europæiske dyreorganisationer er med i initiativet, som også er underskrevet af ca. 65.000 danskere.

Hvis et europæisk borgerinitiativ inden for 12 måneder lykkes med at indsamle mindst én mio. godkendte underskrifter fra mindst syv forskellige EU-lande, skal EU-Kommissionen tage forslaget op.

Det er derfor, forslaget vil blive taget op ved en offentlig høring torsdag. Både initiativtagerne bag 'End the Cage Age', medlemmer af EU-Parlamentet, kommissærer og eksperter vil deltage i høringen.

Også en landmand er blevet inviteret til høringen og vil få mulighed for at give sit besyv med.

Initiativet opfordrer kommissionen til at "ende (...) den umenneskelige behandling" af "hundreder af millioner af EU-husdyr (...), der holdes i bur det meste af deres liv", og håber at få gennemført en EU-lov, der forbyder brugen af bure til alt fra høner, kaniner, ænder, gæs, søer og kalve.

Der er dog lang vej til et potentielt lovforslag. Initiativet vil nu blive fremlagt på en offentlig hørring, og herefter skal EU-Kommisionen tage stilling til, om man vil foreslå en ny lov, der herefter eventuelt skal sendes til EU-Parlamentet og Rådet til godkendelse.

En sådan proces kan tage alt fra måneder til år.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle