Borgerforslag tæt på at nå 50.000 underskrifter: Vil have Mette F for en rigsret

Et borgerforlsag, som kræver at statsminister Mette Frederiksen bliver stillet for en rigsret, er tæt på at nå de krævede 50.000 underskrifter.

Opdateret kl. 10:42: Torsdag formiddag nåede borgerforslaget 50.000 underskrifter.

Siden den 8. januar har 49.067 personer skrevet under på et borgerforslag om at stille statsminister Mette Frederiksen (S) for en rigsret.

Forslaget kræver statsministeren for en rigsret for at redegøre for hele håndteringen af minksagen og den manglende hjemmel til at meddele at alle danske mink skulle aflives, som Mette Frederiksen sagde den 4. november 2020.

Borgerforslaget er stillet af Bente Dahl Pedersen fra Skive. Hun har ikke umiddelbart nogen tilknytning til landbruget eller minkbranchen, men blev harm over den måde minkavlerne blev behandlet på.

I oplægget til borgerforslaget skriver hun sammen med sine tre medstillere af forslaget, at Mette Frederiksen skal undersøges fordi: " ... der er mange misvisende forhold, der er foregået mht. forsvaret, politi, beredskabsstyrelsen samt vognmænd og minkavlere".

Hvis et borgerforslag når 50.000 underskrifter fra personer, der har stemmeret til et folketingsvalg, kan forslaget blive fremlagt for Folketinget.

Allerede de første to dage løb der over 5000 underskrifter ind, efter en uge lød det tal 11300 støtter, og torsdag morgen mangler der kun lige omkring 1000 underskrifter.

"Vi er godt klar over, at et borgerforslag nok ikke vælter en hel masse, men vi vil gerne sende et stort signal", skriver Bente Dahl til landbrugsavisen.dk.

Efter et borgerforslag opnår 50.000 underskrifter, bliver det ikke automatisk fremsat i Folketinget. Først skal medlemmerne af Folketinget nemlig tage stilling til, hvem der eventuelt vil fremstille forslaget som et rigtigt beslutningsforslag for resten af Folketinget. Det er nemlig kun medlemmer af Folketinget og ministre, der kan fremsætte et reelt lovforslag.

Som regel bliver forslag, der samler det fornødne antal støtter dog fremsat. 

Borgerforslaget havde indtil den 7. juli til 2021 til at indsamle de fornødne underskrifter.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle