Borgerligt parti smidt ud af kvælstofaftale i 11. time

Forhandlinger mellem Konservative og regeringen om kvælstof var nået langt, inden støtteparti trak håndbremsen.

Dagens aftale om kvælstofreduktion i landbruget, der har vakt hård kritik hos både Landbrug & Fødevarer og Venstre, kunne være endt anderledes.

Det viser sig nemlig, at et af partierne bag Landbrugspakken bød sig til i forhandlingerne i sidste uge.

Konservative rakte hånden frem i form af en accept af det fremrykkede mål for kvælstofreduktionen, som ellers fik Venstre til at bakke ud, inden kaffen var blevet skænket i forhandlingslokalet.

ville rette op på aftale

Den hånd tog Socialdemokratiet imod, og forhandlingerne gik konstruktivt fremad indtil søndag aften, fortæller landbrugsordfører Orla Østerby (K).

"I stedet for at stå udenfor og råbe, vil vi gerne gå konstruktivt ind i forhandlingerne, i stedet for at den røde fløj skal sætte dagsordenen på landbrugsområdet. På den måde kunne vi rette lidt op på den katastrofale aftale, der nu er endt med at blive til virkelighed", siger Orla Østerby og fortsætter:

"Det her handler ikke kun om at fremrykke et krav, men også at give landbruget nogle håndtag og værktøjer, der gør, at man faktisk kan nå i mål. Derfor bød jeg ind med nogle punkter til aftalen, der netop skulle give flere virkemidler og gøre aftalen mere spiselig for landbruget".

undrede sig i folketingssalen

Forhandlingerne startede torsdag, da Orla Østerby i Folketingssalen undrede sig gevaldigt over, at kun Venstre var blevet inviteret til forhandlinger, og her fik han tilføjet, at han ville se mildt på fremrykning af kvælstofkravet.

Derefter faldt der prompte en invitation fra Socialdemokratiet, men efter flere dages forhandlinger faldt det hele til jorden sent søndag aften.

Enhedslisten kunne ikke acceptere Konservatives krav, og så var det dét, forklarer ordføreren.

"Der var stor forståelse fra ministeren (fødevareminister Mogens Jensen (S), red.), og han skal have ros for, at han lavede øvelsen. I denne omgang skulle han have sine støttepartier med, og derfor er det endt med en ræverød aftale. Ministeren er endt i en magtstruktur, der skader landbruget", siger Orla Østerby og tilføjer:

"Man kan jo bare undre sig, når regeringen og dens støttepartier i deres forståelsespapir skriver, at de vil gå efter brede forlig. Det er ikke lige det, vi oplever".

går den forkerte vej

Baggrunden, for at regeringen ønsker at stramme kravene til landbrugets kvælstofreduktion, er, at reduktionen ikke er gået, som Landbrugspakken forudsagde. Der mangler en reduktion 800 ton kvælstof, som regeringen og støttepartier vil hente i den målrettede regulering.

De skulle dog hellere findes ved at speede op på processen med den kollektive indsatser, dvs. bl.a. minivådområder og vådområder, hvor især førstnævnte har været hårdt ramt af forsinkelser og IT-problemer, mener Orla Østerby.

"Men landmændene står ved deres ansvar. De vil gerne rykke, men især i forhold til de kollektive indsatser bliver der hængt i bremsen i ministeriet og dets instanser", siger ordføreren og tilføjer:

"Det er dér, man bør afsætte de midler, der skal til, så vi kommer i mål".

I sidste ende lavede regeringen en aftale med sine støttepartier, Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre samt Alternativet, hvor sidstnævnte ikke fik mulighed for at ændre i teksten.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle