Borgmester i Jammerbugt: Håndteringen af mink-aflivningerne kan vælte Gjøl

Hele bysamfundet i Gjøl er afhængige af minkavl - det gælder alt fra beboere i byen til folk, der handler i det lokale supermarked. Sådan lyder det fra Jammerbugt Kommunes borgmester.

Der er behov for en opbremsning i aflivningen af mink i nordjyske Gjøl.

For regeringens håndtering af corona-smitte blandt minkbesætningerne risikerer nemlig lige nu at tage livet af et helt bysamfund, siger Mogens Gade (V), borgmester i Jammerbugt Kommune.

"Gjøl er et bysamfund, der i den grad bygger på minkavl, hvor man må sige, at det samfund er ved at vælte totalt nu. Minkavl er primærerhvervet i byen - det er derfor mange bosætter sig, folk arbejder på farmene, og det hele giver liv til alt andet i byen fra smeden til at handle i Brugsen", siger Mogens Gade.

Det er ikke kun Gjøl, men hele Jammerbugt Kommunes identitet, der bygger på minkavl, siger borgmesteren. En del andre erhverv lever også, fordi de enten tilser minkfarmene, eller måske producerer foderet til dyrene. 

Kalder på statsministeren

Mogens Gade mener, at håndteringen er løbet fra både Fødevarestyrelsen og fødevareminister Mogens Jensen (S), som i den grad har mistet tilliden i minkbranchen.

"Når man fremkommer med argumenter, der ikke er underbygget, så mister man tilliden. Ministeren (fødevareministeren red.) graver sig lige nu ned og har ingen tillid tilbage, og situationen er røget fagligt af sporet. Jeg opfordrer til, at statsministeren tager ordet herfra og bruger nogle timer på at sætte det her på plads", siger Mogens Gade.

Hvad mener du, er den oplagte løsning lige nu?

"Jeg mener, at man agerer forkert, fordi der mangler faglige belæg for det, man er i gang med lige nu. Man skal angribe det på en anden måde rent fagligt - Isolere de her minkavlere og farme, så de får en chance for at blive raske. Der er meget, der tyder på, at de smittede dyr er blevet raske igen", siger Mogens Gade.

Argumentet for at aflive de syge mink er, at vi står i en sundhedskrise, der skal håndteres - mener du ikke, at sundheden kommer i første række?

"Her i kommunen går vi aldrig på kompromis med sundheden. Intet slår sundheden, for det er vigtigt at bekæmpe corona på en seriøs måde. Men man må bare sige, at der er brug for faglig begrundelse for, at det man siger lige med de 7,8 kilometers zoner er rigtigt. Der har vi brug for faglig, saglig dokumentation. Vi bøjer os selvfølgelig, hvis dokumentationen findes, for sundheden kan ikke sættes over styr", siger Mogens Gade.

På nuværende tidspunkt er regeringens strategi, at der strækker sig en zone på 7,8 kilometer omkring en smittet minkfarm, hvor samtlige mink i zonen skal slås ned.

Mangler ordentlig kompensation

Foruden faglig dokumentation for håndteringen af minkbranchen, mener Jammerbugt Kommunes borgmester, at der er en tydelig ulighed i størrelserne på kompensationerne hos de brancher, der er ramt af corona-krisen. 

Lige nu bliver der trådt på nogen, der allerede ligger ned, siger han.

"De har været med til at give mange penge til samfundsøkonomien, men deres økonomi er stærkt truet lige nu, og nogle gange kan de slet ikke sælge skindene. Det er forkert at træde på nogen, der allerede ligger ned. Man bør sidestille erhvervet med andre - milliarder ruller til turistbranchen i krise, og til minkavlerne er der intet", siger Mogens Gade.

Borgmesteren har på nuværende tidspunkt gang i dialogen med mange ministre og folketingsmedlemmer både lokalt og nationalt. Håbet er derfor, at den nuværende strategi ændres, og at minkavlerne i sidste ende får en passende kompensation.

Emneord

coronavirus mink

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle