Bornholmsk høst med Dronningborg gav ringe udbytte

Ved Aakirkeby på Bornholm har Daniel Pedersen haft sin første vårbyghøst meget længe. 

”Der har gået heste på marken, men nu ville jeg gerne lige prøve at se om jorden var til noget”, fortæller Daniel Pedersen. 

Han driver et lille fritidslandbrug med tre hektar jord og tre hektar skov ved Aakirkeby på Bornholm. Ved siden af fritidslandbruget er han selvstændig entreprenør og maskinfører. 

Da høsten skulle i hus fik Daniel Pedersen hjælp af naboen Jakob Dam Nielsen, der driver 30 hektar på nabogården. 

Daniel Pedersen var spændt på at teste jorden, og om hans sats på vårbyg ville give afkast.

”Det var lidt en eksamen at gå op til”, griner Daniel Pedersen.

ringe udbytte

Jakob Dam Nielsen kom med sin Dronningborg, og kort tid efter var den ene hektar vårbyg høstet. Desværre for Daniel Pedersen var udbyttet kun på godt to ton. 

”Det har nok været en dyr omgang. Men det er interessen, der driver mig, og jeg tror ikke, jeg har tjent penge på det endnu”, siger Daniel Pedersen. 

Han forventer et udbytte, som ligger 50 procent under normalen. Desuden var også halmudbyttet pauvert. 

”Vi høstede med ti centimeter stub, og måske også lidt lavere, men stråene var jo kun 25 centimeter”, fortæller han. 

Det betød, at han i stedet for de forventede 50 baller til dyrene fil 23 styk á 12 kilo. 

”Det var næsten ikke til at se halmen, da vi kørte og pressede, så lidt var der. Så gav hveden lidt mere”, siger Daniel Pedersen. 

Ikke skræmt

Men trods den dårlige høst er han ikke blevet skræmt væk. Tværtimod vil han blive ved og måske endda forsøge sig med alternative og anderledes metoder.

”Når vi er så små, synes jeg, vi skal prøve lidt af hvert. For eksempel direkte såning, selvom det kræver noget dyrt materiel”, fortæller Daniel Pedersen og tilføjer, at han går og leger med at bygge noget maskineri selv, da han er uddannet mekaniker. 

Og de alternative måder er ikke fremmede for Daniel Pedersen. Vårbyggen blev høstet med en vandprocent på 18 og krævede tørring. 

”Vi lagde det i en gammel kornpotte (silo, red.), og så blev det vendt med en greb”, beretter han. 

Afslutningsvis fortæller Daniel Pedersen, at han allerede er ved at opdrage næste generation til landbruget. Villiam på 9 måneder var nemlig med far og nabo i førerhuset på mejetærskeren.

Daniel Pedersen deltager i "Skyd Høsten Bedst" med sit indsendte billede.

Du kan selv deltage i "Skyd Høsten Først" og "Skyd Høsten Bedst" her

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Skyd høsten først

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i 15 forskellige afgrøder. Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Alle afgrøder er høstet.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad 32GB Retina til værdi 2.799 kr. samt 5x1 valgfrit halvårs abonnement på Svin, Kvæg, Mark, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi 669 kr.

Skyd bedste høstvideo

Indsend din høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 3.499 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her.

Emneord

Skyd høsten , Skyd Høsten 2018

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle