To brødre producerer økologisk sukker - vegetarer efterlyser danske råvarer

Vegetarer svarer i ny undersøgelse, at de mangler danske råvarer. På Falster er to brødre i gang med deres bidrag - økologisk sukker, selv om det giver lidt udfordringer.

Fødevarer skal helst komme fra Danmark. Det ønsker 55 procent i en ny undersøgelse, som Dansk Vegetarisk Forening (DVF) har gennemført med svar fra 4.290 forbrugere.

I den gruppe er både vegetarer og veganere, en lille men voksende forbrugergruppe herhjemme.

Mange oplever ifølge undersøgelsen, at de er nødt til at købe produkter lavet på udenlandske råvarer, fordi udvalget af de danskproducede varer er for dårligt.

"Det her sender et meget klart signal til danske landmænd og producenter om, at dansk producerede ingredienser til plantebaserede produkter er en mangelvare", siger Mie Nordly, erhvervschef i DVF, i en pressemeddelelse. Hun finder det paradoksalt, at et landbrugsland som Danmark ikke kan imødekomme efterspørgslen på plantebaserede fødevarer fra landets egen befolkning.

Men mange steder i landbruget vil man faktisk gerne kunne levere danske råvarer - og et af de steder er på Falster, hvor to brødre satser på at kunne levere økologisk sukker til danske fødevarer.

Sukkerroer i gang

På Jennelgaard udenfor Nykøbing F er brødrene Morten og Torben Matthiesen godt i gang med at imødekomme forbrugernes ønsker - absolut ikke kun fra vegetarer men fra alle forbrugere, der efterlyser danske råvarer. Det har de to brødre været i gang med i efterhånden 21 år.

De dyrker i alt 300 hektar med forskellige økologiske afgrøder - fremavlskorn som hvede, vårbyg, glutenfri havre, rajgræs, konservesærter og purløgsfrø,

"Men det har givet en del udfordringer med øko-roerne. Der er lige forhandlet kontrakter for de næste år med fornuftige prisvilkår, men det er for tidligt at sige, om det på den lange bane er en god forretning. Man skal have flere år for at kunne give en rigtig status, men lige nu er vi motiveret for at prøve udfordringen", siger Morten og Torben.

Morten er driftsleder og Torben tager sig af de administrative opgaver, samtidig med at han passer et lærerjob på Gunslevholm Idrætsefterskole.

Håndluges

Det er ikke nogen hemmelighed, at det er ukrudtet, som tager tid ved dyrkningen af økologiske sukkerroer, som for øjeblikket udgør i alt 16 hektar. Det udfordrer planteavlere på deres faglighed, og der eksperimenteres stadig med robotter til at luge ukrudt, men endnu er de ikke så gode, at de to brødre vil investere i en sådan.

I et par uger i slutningen af maj har de haft 30 unge arbejdere fra Litauen, som bemandede to lugevogne i overkørsel af de økologiske sukkerroer. Ialt har fem avlere på Lolland/Falster har haft stor glæde af lugevogne og den udenlandske arbejdskraft. Og hjælpen fra de unge virkede som altid godt.

Andre udfordringer er gødningen, som der skal bruges på økologiske marker. Husdyrgødning på Lolland/Falster bliver en mangelvare, hvis flere landmænd vil omlægge. Så de to har importeret økologisk pilleret hønsegødning fra Tyskland, som er blevet brugt ved såning af roerne.

Til gengæld har de et godt dækningsbidrag: "Sidste år, trods tørken, gav roesæsonen godt, og den blev 'godkendt' med et udbytte på otte ton sukker/hektar og et DB 2 på den rigtige side af 20.000 kr. pr. hektar".

Og at forbrugerne efterspørger økologiske ingredienser er Torben og Morten ikke kede af.

"Vi synes faktisk, at det er dejligt, at vi ikke håndterer kemikalier mere. Og det er fint, at vi er med til at skåne vores grundvand ved ikke at sprøjte", siger brødrene.

Håber på god høst

Og høsten i år?

"Det blev en tør forårs-start med uens fremspiring i vårsæden, men det ser ud til et fornuftigt år nu, selv om undergrunden er tør fra sidste år. Blot det ikke regner for meget frem til kornhøsten. Høj sol vil give gode kerner med fin protein - men vi skal op på 25 grader".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle