Brøndejere til kommuner: Lad os installere nitratfilter og bore dybere

Nitrat i drikkevandet er – stort set – kun et problem i de private brønde, der ligger i et bælte fra Køge hen over Djursland og op mod Aalborg.

Nu viser en ny dansk undersøgelse, at risikoen for kræft i endetarm eller tyktarm øges, hvis der er nitrat i drikkevandet.

Brøndejerne, der har nitrat i deres vand i disse områder, vil gerne enten installere nitratfilter eller bore dybere, selv om det er en meromkostning.

Men flere kommuner stiller sig på bagbenene, fortæller formand for Dansk Brøndejerforening, Wisti Wistisen.

”Vores medlemmer er voldsomt interesseret i at bore dybere, men kommunerne vil ikke give tilladelse”, siger Wisti Wistisen.

Han siger, at boringerne udføres af autoriserede brøndborere og forsegles, så risiko i dybere vandkamre burde være lige lav som ved almene boringer. Han mistænker, at kommunerne ønsker at få flere til at tilslutte sig de almene værker. Problemet er, at de lange plastikslanger, fra hovedledning til husstanden, giver dovent vand og lunkent vand om sommeren. Derfor ønsker de private boringer ikke tilslutning.

Et andet ønske er at få installeret nitratfilter, der koster omtrent 10.000 kr. og kan fjerne al nitrat fra vandet.

”Der findes en fantastisk mulighed for at sætte nitratfilter på” siger brøndejerformanden.

”Udgangspunktet, foreningen altid har haft, er, at vi vil have ren, urenset vand fra undergrunden, men i de få tilfælde, hvor der er kalkholdigt underlag, så anbefaler vi nitratfilter. Ellers gør vi ikke”, siger Wisti Wistisen.

Nogle kommuner siger nej med henvisning til, at filteret kan blive defekt.

”Der er det væsentlig at påpege over for kommunen, at man kan få en serviceaftale, så det kontrolleres, at filteret virker”, siger han.

Frank Erichsen, kendt som Bonderøven, har tidligere fået nej fra Norddjurs Kommune til at installere nitratfilter, men klagede til Natur- og Miljøklagenævnet, som det dengang hed. Kommunen fik dog medhold.

Sidste år blev lovgivningen ændret, så brøndejere med vand til eget brug selv bestemmer, om de vil teste for nitrat. Brøndejerforeningen anbefaler medlemmerne, at man fortsat tester. En positiv udvikling er, at man nu langt billigere kan teste end hos de certificerede laboratorier. Du kan læse foreningens orientering om emnet her.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle