Brancheorganisationerne Dansk Industri og Landbrug & Fødevarer melder sig på banen i landets første klimaretssag. Sagen forventes at få afgørende betydning for virksomheders klimakommunikation i fremtiden.
To af landets største brancheorganisationer, Dansk Industri og Landbrug & Fødevarer, vil med i ringen, når Danmarks første retlige tvist om klimamarkedsføring skal afgøres i Vestre Landsret. Det skriver Børsen Bæredygtig.
Klimabevægelsen og Dansk Vegetarisk Forening (DVF) lagde i sommeren 2021 sag an mod Danish Crown for kampagnen "Klimakontrolleret gris", hvor klimaanprisninger om svinekødet ifølge en række interesseorganisationer og eksperter vildledte forbrugerne.
Siden har samtlige danske dagligvarekæder valgt at stoppe salget af produkter med kampagnens klistermærke.
Nu har Vestre Landsret anerkendt Landbrug & Fødevarers såkaldte bi-intervention i retssagen.
Sagen har fra begyndelsen haft principiel karakter, og i januar besluttede Randers Byret, at sagen skulle begynde i landsretten. Som den første store klimaretssag i Danmark forventes opgøret at danne grundlag for, hvordan fremtidige sager på området bliver behandlet.
Undren hos Dansk Vegetarisk Forening
Hos Dansk Vegetarisk Forening undrer generalsekretær Rune-Christoffer Dragsdahl sig over, at brancheorganisationerne går så tæt ind i sagen.
- Jeg er ikke bange for udfaldet. Men når der går så tunge aktører ind, siger det noget om, at de er bekymrede for, at der kan blive lagt bånd på, hvor meget man må greenwashe animalsk produktion. Nu er det David mod tre gange Goliat, men jeg har tillid til det danske retssystem, siger han.
L&F: Vi har Ret til at kommunikere om miljøtiltag
Danish Crown og L&F har skriftlige begrundet, at man vil deltage for at hjælpe erhvervslivet med at få klare retningslinjer på området.
Det er advokat Henrik Saugsmandsgaard Øe fra Gorrissen Federspiel, som er tidligere Forbrugerombudsmand (frem til 2014) og Generaladvokat ved EU-domstolen, der skal føre sagen for L&F.
Ifølge Charlotte Bigum Lynæs, der er områdedirektør for Jura og Fonde i L&F, er formålet på vegne af hele fødevarebranchen at bidrage til afklaring af det juridiske grundlag for at omtale klimatiltag, når det drejer sig om landbrugsproduktion i bred forstand.
- Fødevarebranchen har som andre brancher efter vores opfattelse lov til at kommunikere om miljømæssige tiltag, så længe der ikke er tale om vildledende anprisninger, skriver hun i en skriftelig kommentar til LandbrugsAvisen.
- Den danske administration af reglerne er lige nu reelt skærpet i vejledninger, og det savner efter vores vurdering ophæng i det EU-retlige regulering. Vi bidrager derfor med input til den danske fortolkning af markedsføringsreglerne med afsæt i EU-retlige vinkler, skriver hun.