Bred opbakning giver ro på bagsmækken

Mens Statsministeren kæmper hårdt for et smalt skatte- og udlændingeforlig, lander Esben Lunde Larsen nu den ene brede aftale efter en anden.

Journalisterne manglede noget, da miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i sidste uge inviterede til præsentation af Veterinærforlig III. Der var ingen politiske partier, der var imod. Selv det obligatoriske spørgsmål til Enhedslistens Maria Reumert Gjerding, som plejer at være en sikker modpart, kunne ikke fyre op under uenigheden.

»Det er klart, at hvis Enhedslisten skulle bestemme det hele, ville det se anderledes ud, men der er rigtig gode elementer, og jeg kan stå inde for det samlede resultat«, svarede Maria Reumert Gjerding, der er glad for, at der står noget om MRSA-fri produktionslinjer i aftalen.

Ikke hele ønskesedlen

Bred opbakning er noget, der tæller også i landbrugets kredse. Det er bedre med ro og stabilitet end at få de sidste 10-30 procent af ønskesedlen opfyldt. Ellers risikerer man, at gode vigtige aftaler bliver rullet tilbage ved førstkommende valg. Sådan forlyder det langt ind i gangene på Axelborg.

Målrettet regulering, et andet varmt emne, hvor en politisk aftale er lige på trapperne, er et godt eksempel på det. Landbrug & Fødevarer er angiveligt glade for, at Socialdemokraterne er med i forhandlingerne, selv om de ikke er med blandt de partier, der står bag Landbrugspakken.

Det kan også blive gavnligt, hvis Socialdemokratiet engagerer sig i den fremtidige vandløbslovgivning, som miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) fik en rapport om fra et ekspertudvalg tirsdag.

Kostet rundt

Uenighed har de prøvet. Problemerne der fulgte med Landbrugspakken spøger stadig. Der er mange parter at tilfredsstille. Det samme med fosforlofter, som jo er en del af pakken, og som blev præsenteret mandag, og vandløbsforvaltningen, der blev præsenteret tirsdag.

På den ene side er der forskerne. De politiske beslutninger skal baseres på et videnskabeligt grundlag. EU har også en mening, og det skal være i overensstemmelse med EU-direktiverne, og så er der de politiske forskelle. Hvis ikke der er enighed i den politiske andedam, kan man være sikker på, at der straks er nogen, der prøver at pudse EU-kommissionen på den danske regering. Det kan partier, der er med i forlig ikke gøre.

Samtidig har oppositionen også brug for erhverv, der skaber job og penge til samfundet og kan ikke bare feje alt hvad blå blok mener væk. De kommer jo også til magten en dag.

»Vi ønsker brede forlig. Erhvervet har brug for stabile rammevilkår, så man ved, hvad man har at regne med«, lød kommentaren da også fra Simon Kollerup, landbrugsordfører for Socialdemokratiet, ved lanceringen af Veterinærforliget.

Holde balancen

Esben Lunde Larsen, der ikke er uvant med uoverensstemmelser med selv støttepartier, så da også ud til at nyde den brede enighed, endda med pæne anmeldelser fra dem, Veterinærforlig III handler om, landmændene.

»Det giver landbruget en stabil ramme at udvikle sig i, at alle partier står bag. Vi har fundet en balance, hvor vi sigter mod et fortsat lavt antibiotikaforbrug samtidig med, at landbruget har mulighed for at producere fødevarer i verdensklasse«, smilede han.

Faktaboks

Politisk høst

  • De politiske resultater myldrer ind.
  • Veterinærforlig uge 50.
  • Fosforlofter uge 51.
  • Rapport om vandløbforvaltning uge 51.
  • På trapperne er bekendtgørelse om minivådområder og retningslinjer for målrettet regulering.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle