"Bredeste aftale siden Kanslergadeforliget"

Landbrugsaftalen sikrer landbrugets rammevilkår mange år frem - og giver et tiltrængt boost til vandmiljø, klima og natur, sagde miljøminister Lea Wermelin.

Ikke siden 1933 har landbruget haft så bred en politisk aftale i ryggen som den nye landbrugsaftale, konstaterede miljøminister Lea Wermelin i sin tale til de delegerede i Herning.

"Landbrugsaftalen er den bredeste siden Kanslergadeforliget og Stauning i 1933. Det er en aftale, som giver mulighed for at landbruget kan bevare sin konkurrencedygtighed og være førende indenfor bæredygtighed og grøn omstilling, Men det er også en aftale, som giver et stort og tiltrængt boost til vandmiljøet, biodiversiteten og reduktionen af drivhusgasser".

"Der er ikke en fugl, ikke en frø og ikke en fisk, som ikke får det bedre af den aftale", tilføjede ministeren med et citat af en tidligere Venstre-statsminister.

Giver 150.000 ha natur

Lea Wermelin har store forventninger til landbrugsaftalens effekt på klima, natur og vandmiljø.

Med beregninger fra Landbrugsstyrelsen i ryggen anslog hun, at aftalen og implementeringen af EUs nye landbrugspolitik til sammen har potentiale til at skabe 150.000 hektar natur i landbrugslandet, heraf 100.000 ha ny natur på arealer, som i dag er i omdrift.

Det er bl.a konsekvensen af et nyt krav, om at fire pct. af omdriftsarealerne i fremtiden skal være ikke-produktive, og af bruttoarealmodellen, som vil gøre det muligt at have våde pletter, opvækst af træer og uslået græs i en støtteberettiget mark - uden at risikere træk i landbrugsstøtten af den grund.

Pisken venter i skabet

Miljøministeren understregede regeringens vilje til at udvikle og ikke afvikle landbruget, men hun understregede også, at vandmiljøet er trængt, og at vandrammedirekivet skal opfyldes.

Derfor glæder hun sig over, at landbrugsaftalen skal evalueres i 2023. Det er en god anledning til at ’stikke en finger i vandet’, mente hun. Underforstået: Er der ikke leveret, kan frivillighed snart blive afløst af mere faste greb. Lea Wermelin lovede dog samtidig, at andre presfaktorer end kvælstof vil være med, når nye vandområdeplaner sendes i høring,

"Det er ikke kun landbrugets udledninger af kvælstog og fosfor, der har betydning for, om vi når målet for vandmiljøet. Spildevandsrensning og miljøfremmede stoffer vil også indgå, og det arbejder vi lige nu på højtryk med i ministeriet", sagde hun.

Emneord

Delegeretmøde 2021

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle