Bredt flertal vil have mere og bedre natur

Politikerne kan ikke konkurrere på, hvem der vil have mere natur – det vil de alle. På Naturmødet konkurrerede de så om, hvor hurtigt det skal gå.

Der er sjældent set så stor enighed i dansk politik, som da politikerne i en hed debat på Naturmødet i Hirtshals i sidste uge drøftede natur.

Otte ud af otte partiledere og ordførere på naturområdet rakte hånden i vejret, da ordstyrer Ask Rostrup spurgte, om vi skal have mere natur i Danmark. Lise Bech, landbrugsordfører hos DF, dog kun halvt. Men da der blev spurgt til, om vi skal have bedre natur, var alle otte hænder helt oppe at ringe.

Det var Alternativets formand Uffe Elbek også:

»Hvor er det totalt fedt, at otte partier siger, der skal være mere og mere vild natur. Hvor ville det være dejligt, hvis vi kunne lave et nationalt kompromis«, sagde han.

Urørt skov

Den nyudklækkede miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen (V), holdt sig heller ikke tilbage.

»Vi har brug for mere natur. Også mere, hvor den kan få lov at være sig selv. Derfor udlægger vi store områder urørt skov«, sagde han og henviste til beslutningen om 10.000 hektar urørt skov.

Den bemærkning greb Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen:

»Hvornår indkalder du til forhandlinger?« spurgte hun.

R: Tag en tredjedel af landbrugsjorden

Selv om der er enighed om mere natur, er regeringens plan overgået af, at S og SF i et naturudspil, der kom for en måned siden, lagde op, at der udlægges 75.000 hektar urørt skov. Det fik Jakob Ellemann-Jensen til at minde om, at da S, SF og de radikale var i regering, blev der kun udlagt 500 hektar.

»Andre taler om det. Jeg gør noget«, fastslog han.

Samtidig bemærkede han, at de 10.000 hektar statsskov, der bliver urørt skov, koster samfundet 4 mia. kr. nu og 65 mio. kr. om året.

Morten Østergård, formand for de radikale, kunne også overtrumfe regeringens 10.000 hektar urørt skov.

»Vi er klar til at tage en tredjedel af landbrugsarealet ud af produktion. Det vil tage flere årtier, men vi kan gøre det ved at afsætte en mia. kr. om året«, sagde han.

Her tillod Lise Bech sig at nævne, at der er kommet flere nye arter til, end der er forsvundet i de sidste 100 år.

»Mal ikke fanden på væggen. Vi skal ikke altid give landbruget skylden for alting«, sagde hun.

Find balancen

Selv om kulturminister Mette Bock (LA) også er bekymret for naturen, ville hun også gå mindre drastisk til værks end de radikale.

»Lad os begynde med statsejet skov og statsejede arealer. Begynd dér i stedet for, hvor det er rigtig, rigtig svært. Jeg synes vi skal lave en 100-års plan«, sagde hun.

Det fik hurtigt et par røde partier til at udtale, at Mette Bock først vil gøre noget om hundrede år. Den tolkning var dog for meget for Jakob Ellemann-Jensen, der bemærkede, at det snarere var prisværdigt at kigge ud over ens eget genvalg næste år. Han manede da også til samarbejde.

»Vi skylder, at vi enes om det, vi overhovedet kan. Lad os finde et balancepunkt mellem det, vi ikke må tale om, (landbruget, red.) og miljøet«, foreslog han.

Faktaboks

Bier hittede på naturmødet

  • Et af emnerne, der gik igen på naturmødet, var bier og bestøvning. Faktisk var ordet ’bier’ nævnt 34 gange i programmet for de tre dage
  • På samme måde var ’miljø’ nævnt 34 gange og ’skov’ 31 gange
  • Ordet ’landbrug’ stod til sammenligning 14 gange i programmet, mens ’natur’ var det hyppigste ord med 337 forekomster i programmet

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle