Brexit-aftale på plads mellem Storbritannien og EU

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, har offentliggjort at en Brexit-aftale er på plads.

Opdateret med yderligere oplysninger kl. 12:46.
Opdateret med, hvordan den britiske opposition forholder sig kl. 13:25.

Efter intense forhandlinger dag og nat har Storbritannien og EU-Kommissionen torsdag lidt før middag landet en aftale om brexit.

Det bekræftede den britiske premierminister, Boris Johnson, på Twitter, blot fire timer før EU's stats- og regeringschefer mødes for at skulle tage stilling til skilsmissen med Storbritannien.

"Vi har en glimrende ny aftale, som giver os kontrollen tilbage", skriver Boris Johnson.


Nu er det ifølge premierministeren op til det britiske parlament at sikre en godkendelse.

Britisk opposition siger klart nej til ny brexitaftale

Netop den del er fortsat en stor ubekendt i ligningen. Det er planen, at EU's nu kun 27 lande om få timer til et topmøde i Bruxelles skal drøfte aftaleudkastet. Godkender de aftalen, skal den efterfølgende også godkendes i det britiske parlament.

Men blot få minutter efter offentliggørelsen af et forslag til en ny brexitaftale bliver aftalen blankt afvist af den britiske opposition.

Labours oppositionsleder, Jeremy Corbyn, mener således, at premierminister Boris Johnson har landet en aftale, der er endnu ringere end den aftale, som blev afvist i det britiske parlament under ekspremierminister Theresa May.

"Så vidt vi ved, så er Johnsons aftale værre end Theresa Mays. Aftalen sælger ud af vores rettigheder, vores beskyttelse og vores sundhedssystem. Det bringer ikke landet sammen og bør afvises", skriver Corbyn på Twitter.

Samtidig siger den britiske regerings nordirske støtteparti, DUP, at partiet fastholder en tidligere udmelding om at sige nej til aftalen.

Tidligere britisk premierminister Theresa May forhandlede også en aftale med EU. Men den blev afvist igen og igen af Underhuset, indtil May gav op og trak sig. Den nye aftale er baseret på Mays aftale fra november 2018.

Forhandlingerne har de seneste dage handlet om, hvordan man skal håndtere skilsmissen i forhold til Nordirland.

Aftale i 11 time

Formanden for EU-Kommissionen bekræfter, at forhandlerne har fundet hinanden.

"Det er en retfærdig og balanceret aftale for EU og for Storbritannien, og det beviser vores dedikerede indsats for at finde løsninger", skriver Jean-Claude Juncker.

EU's chefforhandler, Michel Barnier, siger, at aftalen giver sikkerhed for borgerne, hvilket har været en topprioritet, understreger han.

"Denne tekst bør kunne give juridisk sikkerhed på alle områder, hvor brexit kan skabe usikkerhed - specielt for borgerne. For EU-borgere i Storbritannien og for britiske borgere i vores medlemslande", siger Michel Barnier.

Der bliver ifølge aftalen en overgangsperiode, der skal løbe til udgangen af 2020.

Chefforhandleren understreger, at det vigtigste er, at man med en aftale ikke igen skaber uro i Nordirland.

"Fred er det, der virkelig betyder noget", siger Barnier.

Udmeldingen kommer blot få uger før den britiske exit er planlagt til at finde sted - og få timer efter, der torsdag morgen før det imødesete EU-topmøde endnu en gang blev kastet grus i brexitforhandlingerne.

Det nordirske parti DUP, der støtter den konservative regering i Storbritannien, havde nemlig meddelt, at det ikke kunne bakke op om det daværende forslag til en brexitaftale.

Det skrev partiet i et opslag på Twitter torsdag morgen.

/ritzau/

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle