Brexit tvinger Danmark ud af den britiske skygge

Uden en faste alliancepartner i EU i form af Storbritannien tvinges Danmark til at være mere aktive, lyder det fra udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Når - hvis - Storbritannien forlader EU, rykker det ved magtdynamikkerne og har særlig stor betydning for Danmark.

Vi har nemlig, siden vi indtrådte, været på linje med og stået i skyggen af Storbritannien, når det kommer til mange af de politiske beslutninger i EU.

Nu forsvinder storebror, og det stiller større krav til det danske diplomati, forklarede udenrigsminister Jeppe Kofod (S) fredag til Brexit-konference på Axelborg, Landbrug & Fødevarers hovedsæde.

"Regeringen står for en stærk og progressiv europapolitik. Vi skal være mere aktive og ikke ligge os lige så meget i ly af et stort land, som tidligere regeringer måske har gjort", sagde udenrigsministeren.

mister tung vægt

Inden ministeren gik på talerstolen havde seniorforsker ved Tænketanken Europa Maja Kluger Dionigi forklaret, hvordan magtbalancen skubber sig i EU og særligt rammer Danmark, fordi vi er et af de lande, der oftest stemmer sammen med briterne.

Og uden en stor spiller som allieret bliver det sværere at få indflydelse, forklarede forskeren. 

Selv når Danmark går med i den økonomisk baserede alliance, kaldet Hanseligaen, med Sverige, Finland, Holland og de baltiske lande er man ikke store nok til at have såkaldt blokerende mindretal.

"Det kan ellers være et stærkt værktøj at have i forhandlinger, selvom man ikke bruger det", sagde forskeren, der påpegede, at bl.a. Tyskland, Frankrig og Polen som store lande nu får tungere vægt i magtfordelingen.

stor selvtillid

Til sidst blev udenrigsministeren spurgt, hvordan Danmark undgår at blive venneløs og ubetydelig i EU-sammenhæng.

"Danmark er et stærkt, selvstændigt og mindre land med stor selvtillid. Regeringen mener, det er vigtigt, Danmark ikke skal holde os tilbage. Vi skal ikke lade os begrænse", sagde Jeppe Kofod og bemærkede, at f.eks. Tyskland kigger mod Norden:

"De baltiske lande, Tyskland, Frankrig og også de nye medlemslande er stærke allierede. Vi har Hansagruppen, når det kommer til det økonomiske. Vi skal være aktive, det er den her regerings stil".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle