Brian leverer grise til USA: "Det er ikke gået uden sværdslag"

Brian Holm fra Brørup er en af de første landmænd til at levere grisekød til USA for Friland. Et ærefuldt erhverv, som har krævet lidt tilpasning og ekstra kontrol, men som allerede efter første sending ligner en stabil forretning.

"Det er altså ikke det, vi bliver millionærer af", siger Brian Holm, der er en af de tre første af Frilands leverandører af økologisk grisekød, som har fået tilladelse til at eksportere kød til USA.

56-årige Brian Holm, der sammen med sin kone Ingeborg driver et økologisk landbrug ved Brørup, blev for godt et år siden spurgt, om han ville levere til Frilands eksport til USA. Det ville han gerne, også selvom det krævede en god investering i blandt andet staldanlæg og omlægning af foderet.

Men efter et år, og med første sending i havn i USA, er omkostningerne hjemme.

”Vi er sikre på at blive omkostningsdækket nu, for siden oktober har vi lavet et lille plus på grisene", fortæller Brian Holm, der nødig vil sætte kroner eller øre på, men fortæller, at det lille plus dækker omkostningerne, som der har været op til den første sending af grise.

Er ikke kommet uden sværdslag 

Parret er ikke uddannet landmænd, men begge er født på landet og ønskede at give den livsstil videre til deres børn. På gården startede de op med 50 søer og 1500 slagtesvin, og har løbende udviddet til de nu 600 økologiske søer og 12.000 slagtesvin på årsbasis, samt 9000 æglæggende høns, 250 hektar og 12 ansatte.

Men på trods af den allerede velkørende produktion, hvor grise og høns går ude blandt poppeltræer, skulle der alligevel en række tiltag og ændringer til, før amerikanerne var tilfredse:

"Det er ikke gået uden sværdslag, men konceptet som Friland sælger til aftageren i USA ligger lige til højrebenet for økologer. De vil eksempelvis kun have antibiotikafri dyr, og vi bruger ikke meget i forvejen, men udfordringen har været at dokumentere, hvilke dyr, som har fået og hvilke, som ikke har", siger Brian Holm, som også har måtte erstatte de animalske proteiner i foderet, såsom fiskemel, og har måtte indrette nogle af staldområderne anderledes, så de efterkommer amerikanernes krav. 

"Det har mest været oppe i hovedet, at det har krævet lidt forandring. Det har absolut ingen ubehageligheder givet, men vi har haft nogle flere kontroller og besøg, hvor køberne skal se, at vi overholder de regler, de har for konceptet", siger Brian Holm, der også tillægger en stor del af succesen til sine medarbejdere.

Godt med endnu et eksportmarked

Friland har gennem de sidste par år jagtet adgang til det amerikanske marked, og det fik de officelt med aftalen i oktober.

"Det er vanvittigt positivt at der har åbnet sig et nyt marked for Friland, for vi er lidt svage på den front. På den økologiske side har vi jo ikke 30 lande, vi kan eksportere til, så det her er en måde at få flere ben at stå på i slagteleddet", siger Brian Holm og supplerer dermed Frilands direktør, Henrik Biilmann, der er spændt på, hvor store mængder amerikanerne er interesserede i, når ordrerne for alvor begynder at tikke ind.

Friland har i dag tre primære afsætningsmarkeder: Danmark (45 pct.), Tyskland (20 pct.) og Frankrig (19 pct). Resten af eksporten går til Holland, Italien, England og Belgien.

Og skulle andre have lyst til at være med, er opfordringen klar fra Brian Holm:

"Nu har vi jo en skabelon for, hvordan det kan lade sig gøre. Vi ved, hvor vi finder de rigtige oplysninger, og hvordan vi blander foderet. Der er mange ting, vi er blevet klogere på", siger han.

Ud over Brian Holm leverer også Thorbjørn Sørensen og en tredje landmand til Friland.

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle