Britisk mejeri har stort mælke-overskud: Sætter gang i "Darwin-projekt" for leverandører

Mens forbruget af frisk mælk i Skotland de sidste fem år er dalet, har 230 skotske mælkeproducenter hævet produktionen med 25 procent.

230 skotske leverandører til det familieejede britiske mejeri Müller går en usikker fremtid i møde, efter at deres mejeri har igangsat en stor gennemgang af sin mælkepulje.

Årsagen er, at Müller har en stadigt voksende pulje af mælk i overskud fra Skotland. For hvor forbruget af friskmælk de seneste fem år har været dalende i Skotland, så har de 230 mælkeproducenter øget produktionen med hele 25 procent. Det skriver flere britiske medier, herunder Farmers Weekly.

"Som resultat af denne stigning transporterer Müller 180 mio. liter mælk hvert år - svarende til 33 liter af ekstra mælk for hver person i Skotland - til vores mejerier i England, hvor vi kan finde afsætning til det", udtaler Rob Hutchinson, der er chef for mælkeforsyningen i Müller Milk & Ingredients.

Direktøren kalder samtidig situationen for "stadig mere uholdbar, både på kort og længere sigt".

Ifølge den britiske mælkeprisanalytiker Ian Potter ligger det nordligste Müller-mejeri i Manchester - hvilket er en tur på 659 km, når man regner både tur og retur. En betragtelig udgift for mejeriet, når man tager i betragtning, at der skal over 6000 tankbiler til for at køre den overskydende mælkemængde.

Led i Projekt Darwin

Præcis hvad der skal ske for de 230 mælkeproducenter, er ifølge Rob Hutchinson endnu ikke afgjort. Han udtaler ifølge de britiske medier, at det langt fra er givet, at man vil løse problemet med opsigelser alene. Derimod lægges der op til en månedlang gennemgang af mulighederne for løsninger.

Men gennemgangen kommer kort efter, at Müller også offentliggjorde lukningen af et lager i Aberdeen, ligesom at man tidligere i sommer valgte at lukke et mejeri i Foston i Derbyshire. Begge disse lukninger sker som led i "Project Darwin", der skal spare koncernen for op mod 100 mio. pund.

Den typiske Müller-leverandør har 12 måneders opsigelse.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle