Britisk mejeri konkurs: 70 landmænd mister 6 ugers mælkepenge

Landmænd mangler betaling for de seneste seks ugers leverancer fra familieejet mejeri.

Godt 70 landmænd i Wales i Storbritannien står i en uafklaret situation, efter at deres mejeri Tomlinson's hen over weekenden og mandagen blev erklæret konkurs.

Det skriver flere britiske medier, herunder Farmers Guardian.

De britiske mælkeproducenter har nemlig ikke fået betaling for deres leverede mælk siden 1. september og står dermed til at miste seks ugers mælkepenge.

"Vi er ekstremt bekymrede for vores medlemmer, der er berørt af konkursen og som har kontaktet os", udtaler formand for den lokale landboforening, Farmers Union of Wales, Eifion Huws.

"Vi havde ikke fået nogen forudgående varsling og vi er ekstremt skuffede over, at landmændene er efterladt i en klemme, hvor der ikke er nogen til at hente deres mælk".

En af landmændene, der leverede til mejeriet udtaler til Farmers Guardian, at hans landbrug nu balancerer på en knivsæg. Det er langt fra sikkert, at mælkeproduktionen med omkring 150 Holstein-køer kan overleve tabet af den store sum mælkepenge.

Ifølge udtalelser til de britiske medier var Tomlinson's også i tæt samarbejde med den britiske del af Arla som leverandør gennem flere år. Dette har også betydet, at Arla har leveret "favorable betalingsaftaler og operationel støtte". Arla melder, at de har mælkemængde til at forsyne sine kunder, og eventuelt andre kunder, der måtte være ramt af konkursen. 

Supermarkeds-kontrakt kostede dyrt

Tomlinson's mejerierne blev startet af familien Tomlinson, der startede som landmænd og ekspanderede med at forsyne lokalsamfundet med mejerivarer.

I 2016 vandt mejeriet en kontrakt om leverancer til landets tidligere største supermarkedskæde, Sainsbury om en del af deres mejerikategori. Det medførte, at omkring 40 mælkeproducenter, der hidtil havde leveret til Sainsbury via konkurrenten Mueller blev overført til Tomlinson's.

Efter kontrakten med Sainsbury, der også medførte en større udvidelse og investeringer af mejeriet, har Tomlinson's de sidste par år leveret underskud i millionklassen, målt i pund. Regnskabet for 2018 er fortsat endnu ikke offentligjort.

De berørte mælkeproducenter forsøger nu at finde nye kontrakter med mejeriselskaber i nærheden for at finde en fremtid og en afhenter af deres mælk. Imens arbejder landboforeninger på at lægge pres på Sainsbury på at betale de 6 ugers mælkepenge, der er mistet.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle