Britisk minister: Forventer udbrud af svinepest inden for et år

Britiske svineproducenter er rystede over ministers udtalelse om, at der er stor sandsynlighed for snarligt udbrud af frygtet svinesygdom.

Ifølge den britiske producentforening for svin, NPA, er de britiske myndigheder alt for slappe med indsatsen med at forebygge udbrud af den frygtede afrikanske svinepest i landet.

Sådan lyder meldingen fra NPA, efter en brevveksling med den britiske landbrugsminister George Eustice. Ifølge NPA skriver ministeren nemlig følgende:

"Risikoen i UK er for nuværende sat til medium, hvilket betyder, at vi forventer et udbrud inden for et år", har NPA citeret George Eustice for at have skrevet i et brev til organisationen.

I brevet skriver ministeren med ansvar for fødevarer og landområder desuden, at man arbejder på at opgradere told-kontrollen for at opsnappe ulovlig import, samt også for at forebygge at rejsende medbringer potentielt inficerede animalske produkter ind i landet.

Svineproducent-foreningen er dog langt fra tilfredse med indsatsen.

"Vi synes langt fra, at de britiske toldmyndigheder tager indsatsen seriøst nok", udtaler NPA's direktør Zoe Davies, og påpeger, at man ikke er tilfredse med den igangværende indsats og forebyggelse.

"Myndighederne i England er faldet bagud i forhold til andre autoriteter, der har været langt mere proaktive i at opsætte plakater og checke bagage. For eksempel har kontroller i Nordirland i juni resulteret i fangsten af 300 kg ulovligt importerede kød- og mejeri-produkter, samt den bekymrende fangst af ASF-virus i pølser", lyder det.

For få hunde og plakater

"Men i England har vi hverken set en eneste plakat og grænsekontrollen har slået fast, at de ikke har planer om at gennemføre målrettede bagagekontroller. Samtidig er der kun to hunde uddannet til at opsniffe denne slags i hele landet, hvilket er fuldstændig utilstrækkeligt. Vi har spurgt efter yderligere indsats, men vi har fået at vide, at det er for dyrt", mener den britiske pendant til Danske Svineproducenter.

NPA understreger, at man selv i erhvervet gør en stor indsats for at holde sygdommen ude af svin i besætningerne. Men at det er afgørende, at regeringen tager ansvaret for at holde sygdommen ude af landet.

"Hvis en minister i regeringen virkelig mener, at virusen vil ramme England inden for et år, er det jo åbenlyst, at der kræves flere ressourcer og en større indsats for at holde det ude. Og vi har brug for, at grænsekontrollen viser, at man forstår omfanget af den trussel, som sygdommen udgør".

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle