Britiske landmænd frygter at blive ofret

Storbritanniens skilsmisse fra EU er officielt i gang - og med både landbrugsstøtte, regulationer og eksport til forhandling, er der ikke meget, de britiske landmænd er sikre på.

»Der er ingen vej tilbage.«

Sådan formulerede Theresa May det, da hun sendte brevet til EU, som igangsætter Brexit-processen. 

Det britiske landbrugsmagasin Farmers Weekly har sat fokus på Brexit, og har derfor spurgt 50 landmænd, hvad de mener om processen fremadrettet. For selvom ingenting er forhandlet på plads endnu, er der masser af spekulation.

»Det er et skridt ind i det uvisse. Vi ved ikke, hvad konsekvenserne bliver - men det forbliver hverdag, indtil vi får noget, vi kan planlægge rundt om,« siger Jake Freestone, som er landmand i Gloucestershire. 

Mange af landmændene er også bange for, at landbruget bliver en brik i et større spil.

»Jeg håber ikke, at landbruget bliver et offerlam for andre branchers skyld,« siger Robert Stacey, som har markbrug i Essex.

»Min største bekymring er, at landbruget vil blive solgt ned af floden (ofret, red.) for andre industriers skyld, og at vi kommer nederst i bunken efter finansverden og bilfabrikanterne,« siger Richard Boldan, som har et markbrug i East Yorkshire.

Også arbejdskraften, særligt fra Østeuropa, risikerer en omvæltning.

»Fjerkræssektoren bliver ramt hårdt, hvis vi ikke kan beholde vores arbejdskraft, som langt hen ad vejen kommer fra Europa,« siger Richard Barton, som producerer øko-æg i East Sussex.

Meget på spil 

Landbruget i Storbritannien har en omsætning på 24 mia. Pund (207 mia. kr.), og ansætter en halv million briter - derfor er NFU, Storbritaniens svar på Landbrug & Fødevarer, også i fuld gang med at afklare den usikkerhed, et Storbritannien uden EU ser ud.

I en udgivelse fra i dag lægger de vægt på, at en fremtidig landbrugspolitik i Storbritannien skal sikre britiske landmænd fra den volatilitet, som markedet kan få uden for EU - specielt, hvis forhandlingerne ender skidt for landbruget. Derudover håber de på, at den britiske regering vil fortsætte arbejdet med bæredygtighed og produktivitet for landmænd på de britiske øer.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle