Bror står for høsten for første gang: "Vi både frygter og elsker høsten"

Hvert eneste år frygter og elsker familien Faurholt høsten. Lillesøster Pernille Faurholt har i hele sit liv fulgt med fra sidelinjen og skal i år stå for familiens specielle høsttradition.

Det var med spænding og lidt frygt, da 25-årige Pernille Faurholts storebror Poul Faurholt Jensen for første gang skulle stå for høsten i år.

Hvert eneste år er familien bestående af tre voksne børn samt far og mor med til at komme igennem de 250 hektar på Flintegård i Tylstrup ved Aalborg. Da storebror overtog hele bedriften i januar igennem et generationsskifte, er høsten med ekstra pres på hans skuldre.

"Han er meget spændt på, hvordan høsten kommer til at gå, og hvis det går godt, ser han det som et tegn som en god landmand", fortæller Pernille Faurholt, der til daglig arbejder som skolelærer.

"Jeg kan mærke, det betyder meget for ham. Han lægger flere arbejdstimer i det end en almindelig arbejdsdag og er lidt kort for hovedet, når vejret er dårligt. Alt skal spille, om det så tager flere timer", lyder det med et smil.

Heldigvis går hele familien op i at hjælpe i høsten på forskellige områder. Siden Pernille Fauholt var lille, har hun altid hjulpet til eller kigget med fra sidelinjen.

"Det føles som et familieforetagende, fordi vi alle er med i høsten. Landbruget er blevet en familieting for os, som vi nyder rigtig meget, og hvor vi tilbringer mest tid med hinanden", fortæller hun.

Per Faurholt, der ved siden af arbejder som sergent, har kastet sig ud en vovet situation.

Tæt på halvvejs

I slutningen af juli var familien i gang med at høste vinterbyg, men da afgrøden flere gange sad fast i skærebordet, måtte lillebror Per Faurholt kaste sig op på maskinen og få vinterbyggen fri.

"Det er lidt farligt, men han havde heldigvis slukket det hele. Den anden dag havde de også en mekaniker ved mejetærskeren i fire timer, før den begyndte at køre, men det er udfordringer, man også tager med", siger Pernille Faurholt.

I dag er hun tilbage på arbejdet som skolelærer, men tilføjer, at familien er cirka halvvejs i høsten.

"Det sidste jeg hørte var, at afgrøderne har givet godt, og Poul er positiv. Det er svært at køre på jorden, fordi den er blød, men de er cirka halvvejs. De føler nok, de har lidt travlt, så de tærsker, så snart det ikke regner", siger hun.

For første gang skal hun stå for familiens årlige og lidt specielle høsttradition.

"Når vi er færdige med høsten, får vi æbleskiver, som min farmor startede, og som hun også havde fra sine forældre. Hun lever ikke mere, men hun har givet opskriften videre til mig, og jeg skal lave dem for første gang i år, så det er lidt spændende". 

Med billederne deltager Pernille Faurholt i konkurrencen 'Skyd Høsten Bedst'.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Sådan gør du

Skyd høsten først:

Vær den første til at indsende billedet af en høstede afgrøde. Der er præmie til det først indsendte billede af høsten i hver af de følgende 13 afgrøder:

Allerede høstet: Engrapgræs, rødsvingel, vinterbyg, alm. rajgræs, raps, vinterhvede, hvidkløver, vårbyg, rug, spinat til frø, triticale og havre.

Mangler høst: Hestebønner.

Alle vindere får et gavekort til Restaurant Flammen på 800 kr.

Skyd høsten bedst

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad WiFi 32GB til værdi 2.280 kr. samt 5 x 1 valgfrit årsabonnoment på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.114 kr.

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her:

www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019

Emneord

Skyd Høsten 2019

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle