Bror til landmand: Nemmere med undskyldning, når der skal samles sten

Lillebror kommer gerne og hjælper til i høsten, når der mangler en mand i kornvognen, men når der skal samles sten i efteråret, er det altid lidt nemmere at komme på en undskyldning.

Niels Jørgen Jakobsen nyder høsttiden, hvor han har mulighed for at komme hjem til sin bror i det østjyske og køre lidt kornvogn. Til daglig arbejder han nemlig på kontor i forbindelse med en trainee-stilling i Danish Agro. 

"Det er skønt at komme hjem og køre lidt timer, når jeg nu har kontorjob. Jeg vil stadig gerne ud og mærke mit primærerhverv, for jeg har stadig noget landmand i mig", siger Niels Jørgen Jakobsen.

Han er udlært landmand og blev sidste år også færdig som jordbrugsteknolog. Baggrunden er i landbruget, hvor han er vokset op på familiebedriften Jakobsgård, som hans bror har overtaget fra deres far. Broren John Jakobsen driver 730 hektar planteavl samt et svinebrug med 38.000 slagtesvin årligt. 

Brødrenes far ejer stadig en lille andel af Jakobsgård og er også med i den daglige drift.

Noget er sjovere end andet

I år har Niels Jørgen Jakobsen været hjemme og høste med i weekenderne og nogle eftermiddage efter arbejde. Det har været en nem omgang i år, fordi vejret har været godt helt indtil, de sidste 40 hektar, men så kom regnen også på fulde drøn. Det klarede John Jakobsen dog helt fint sammen med far.

"Der har været god kvalitet i afgrøderne, og vi har høstet rekord i vinterbyg. I den negative ende har rapsen dog skuffet en del i år. Den blev sået sent i vådt vejr, som også gjorde, at vi ikke kunne sprøjte mod ukrudt", siger Niels Jørgen Jakobsen.

Nu hvor høsten er færdig, skal alt høstgjrejet pakkes pænt sammen, så det står klar til næste år. Og så skal de i gang med at så, hvilket Niels Jørgen Jakobsen også godt kan finde på at hjælpe til med.

"Det er dog ikke lige så presset som høsten. Min bror ringer som regel også lidt senere for at høre, om jeg vil hjælpe med at samle sten - der er det da lidt nemmere at finde på en undskyldningn, end hvis det er kornvognen, han mangler en mand til", siger Niels Jørgen Jakobsen og griner.

Selvom Niels Jørgen Jakobsen lige nu arbejder i Danish Agro med henblik på at blive produktspecialist inden for planteavl, så betyder det ikke, at han ikke skal være landmand igen. Lige nu handler det blot om, at han gerne lige vil prøve nogle andre grene af landbruget af.

"Landmandserhvervet et stadig i mig, jeg skal bare prøve noget andet af, inden jeg starter mit eget landbrug og gældsætter mig for resten af livet", siger han.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din viden om høstsikkerhed i høstquizzen og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air 2 drone til en værdi af 7.990 kr. Prøv høstquizzen her: www.landbrugsliv.dk

Emneord

Skyd Høsten 2020

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle