Brun sæbe og fodbad redder otte ud af 10 øko-søer
Søer er udsatte for at få klovbylder. Et transportabelt klovbad har i de sidste måneder gjort en markant forskel hos Lars Erik Korsgaard

En af udfordringerne ved økologisk produktion er en meget stram lovgivning omkring brug af antibiotika.

Derfor var det særligt frustrerende for Lars Erik Korsgaard at se mange søer få klovbylder.

»Klovbylder er svære at slå ned med antibiotika, selv om vi dyrlægen ordinerede en lang behandling«, fortæller han.

Visse måneder kunne han tælle mere end fem-seks aflivede søer på grund af uhelbredelige klovbylder.

Også dyrlæge Jessie Kristoffersen, Ø-Vet, var frustreret over at skulle ordinere tetracyklin mod klovbylder uden et alt for prangende resultat.

Tænk alternativt

Der måtte andre metoder i brug, og et gammelt rengøringsmiddel som brun sæbe har vist sig at have en markant effekt.

Dyrlægen kendte til klovbade fra både heste og kreaturer og tænkte, at det også måtte have effekt hos udendørs søer.

Lars Erik Korsgaard fik PC Maskiner til at udvikle et fodbad på cirka 2 x 3 m, der kan flyttes med teleskoplæsser fra farefold til farefold.

Fodbadet er cirka 10 cm dybt. Det fyldes med en halv liter brun sæbe og nogle hundrede liter vand. Her står soen og sopper en times tid.

»Nogle gange supplerer vi behandlingen med smertestillende behandling og eventuelt også med antibiotika«, fortæller Maria, der står for pasningen af søerne.

Det kan være svært at få soen ind i karret første dag, men i de næste dage går det lettere.

Markant forbedring

Resultaterne af at bruge brun sæbe er markante.

Omkring 80 procent af søerne med klovbylder kommer sig efter fire-fem dages fodbad, ofte i kombination med enten smertestilende behandling og evt. antibiotika. Med antibiotika alene skønner dyrlægen, at 35-40 procent af søer med klovbylder kom sig.

»Vi har ikke alene reduceret forbruget af antibiotika markant. Vi har også sænket sodødeligheden markant«, siger Jessie Kristoffersen.

Siden august hvor klovbadet blev taget i brug, er antallet af aflivede søer faldet markant.

Forsker: Øko-svineproducenter kan med fordel skifte genetikSvin Mandag 4. december 2017 · 07:58

Det kan også aflæses på besætningens forbrug af antibiotika. Dyrlægen skønner, at mindst tre fjerdedele af forbruget før gik til enten klov- eller ledbetændelse.

Den største ulemper ved systemet er ifølge personalet, at det tager tid at få soen ind i fodbadet og at flytte karret fra fold til fold.

»Men det opvejes klart af bedre velfærd og lavere forbrug af antibiotika«, fortæller Maria.

Fodbad kan bruges i alle besætninger

Der står næppe brun sæbe i ret mange svinebesætninger, men det kommer der måske til i fremtiden.

I hvert fald er erfaringerne fra Lars Erik Korsgaards økologiske besætning så gode, at dyrlæge Jessie Kristoffersen ikke tøver med at anbefale andre besætninger, der har problemer med klovbyld, at etablere et fodbad.

»I de fleste indendørs besætninger vil det være enkelt at etabele og anvende et fodbad med brun sæbe«, forklarer hun.

Det kan fx indrettes i en sti med fast gulv.

På den måde kan brun sæbe bidrage til ikke alene at sænke forbruget af antibiotika, men også til at reducere antallet af aflivede søer på grund af klovbylder.

»Klovbylder er et stort problem i mange besætninger, båden indendørs og indendørs«, fastslår dyrlægen.

Klovbylder er tilmed svære at behandle med antibiotika. Selv efter 2 x 5 dages behandling er der langtfra garanti for, at soen er helbredt.

Og det er endda med tetracyklin, som er et antibiotikum, der særligt er i myndighedernes søgelys.

»Hos Lars Erik Korsgaard er effekten af brun sæbe højere end med tetracyklin. Det kræver blot, at personalet er motiveret for at udføre det ekstra arbejde, det giver«, siger hun.

Lars Erik Korsgaard er så glad for forbadet, at han er i færd med at indrette et indendørs fodbad i tilknytning til løbeafdelingen.

»Det bliver endda med opvarmet vand. Jeg forventer, at søerne vil stå i kø for at få en tid«, siger han med et glimt i øjet.

Faktaboks

4 anbefalinger om klovbade

  1. Reager hurtigt: Jo tidligere man ser, at soen trække på et ben, jo større sandsynlighed er der for, at man får succes med fodbadet 
  2. Behandlingstid: De fleste klovbylder er kurerede efter behandling mellem tre og fem dage. 
  3. Fodbad: Lars Erik Korsgaards fodbad er 10 cm dybt. Han anbefaler, at det bliver mindst 3 cm dybere, og at der bliver indbygget et vaterpas på rammen, så man kan se, om det står vandret. Brun sæbe: Det bliver skiftet efter hver behandling, dels af hygiejniske årsager, dels fordi det er svært at flytte fodbadet med indhold. 
  4. Supplement: Giv eventuelt soen smertestillende behandling som supplement til brun sæbe.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.

Seneste videoer

Se alle