Budskab til minister: Stærkt landbrug kan sætte grønt aftryk i verden

Erhvervsminister Simon Kollerup så onsdag nærmere på, hvordan en moderne svineproduktion arbejder med effektivisering og bæredygtighed i produktionen.

Uden produktion, ingen udvikling.

Det var groft sagt budskabet fra brødrene og svineproducenter Knud og Kim Kjær Knudsen samt Danish Crown-chef, Jais Valeur, da erhvervsminister Simon Kollerup (S) onsdag besøgte førstnævntes slagtesvineproduktion.

"På et tidspunkt troede man i Danmark, at vi skulle udfase al produktion og leve af viden, men der har man fået en opvågning. Vi kan ikke udvikle uden at have en stærk produktion", lød de indledende ord fra Jais Valeur til ministeren.


Kim Kjær Knudsen og Jais Valeur tager imod minister Simon Kollerup (S). 

data i hånden, her og nu

Med til besøget var også Thomas Nejsum Madsen, der står bag virksomheden IQinabox, der samler og præsenterer data nu og her fra gården, slagteriet, foderstoffen osv., og som betyder, at landmanden f.eks. kan se med det samme, om en ny foderblanding giver en god effekt eller ej.

"Det giver os et overblik over, hvor vi skal sætte ind, og vi får det med det samme. Det giver bedre planlægning for både os og slagteriet, og det gør, at vi ved, hvor vi skal handle", forklarede Kim Kjær Knudsen, mens han viste grafer og tal fra det dashboard, Danish Crown har lavet.

Tallene viser både, hvor svineproducenten kan sætte ind for at øge effektiviteten af f.eks. foderet, hvilket giver en mere bæredygtig og mindre CO2-udledende produktion.

"Et stærkt landbrug skaber stærke følgevirksomheder, som den vi ser her, der kan være med til at lave den grønne omstilling, så vi sætter et aftryk i verden", sagde Jais Valeur.


Knud Kjær Knudsen har klare mål for, hvor meget CO2 pr. kg. gris han vil reducere. Dem præsenterede han for minister Simon Kollerup (S).

hjem og se på rammerne

Erhvervsministeren udtrykte, at han var imponeret over den teknologiske udvikling og digitalisering, der sker i landbruget.

"Det styrker mig i troen på, at vi kan løse det her sammen, og at landbruget kan spille rollen som helt og ikke skurk", sagde han og fortsatte:

"Det viser også, at bæredygtighed behøver ikke være så farligt. Derfor vil jeg også gå hjem og se på, om rammerne er tilstrækkeligt solide for landbruget".


Erhvervsministeren fik en lille gave med fra Kjær Knudsens svineproduktion.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle