De tørre tal giver mulighed for at udvikle de spændende tiltag, som forbrugerne efterspørger på dyrevelfærd, miljø og klima.
Hvad er dit vigtigste nøgletal? Bertel Hestbjerg grubler lidt, men svarer alligevel ret hurtigt:
- Det vigtigste nøgletal er det, der står på bunden. Det skal have en vis størrelse og et plus foran, for at man kan udvikle bedriften.
Hestbjerg Økologi er kendt for økologi, dyrevelfærd og kvalitetskød, og det havde måske været sjovere at svare noget i den retning, men når alt kommer til alt, var den udvikling ikke sket, hvis ikke der havde været en positiv bundlinje.
- Bundlinje skaber muligheder for virksomheden. Det er helt vildt fedt at lave eksperimenter og prøve ting af, siger han.
Poppelgrisen og de andre brands, som Hestbjerg Økologi har, er langt hen ad vejen specialudviklet til de kanaler, hvor Marianne og Bertel Hestbjerg afsætter. En udvikling, der har kostet penge.
Wellness koster
Noget af det, der er prøvet af, er wellnesskummer til grisene. Et andet og helt dugfrisk eksempel på udvikling er plantning af pil. Her i foråret er der plantet pil for 300.000 kr. Pilen er plantet i forbindelse med et vådområdeprojekt, som de afgiver 30 hektar til. Pilen gavner miljø og klima blandt andet ved at binde kulstof. Hvert andet år høstes pilen og ender efter naturlig tørring og en tur gennem en haybuster som strøelse og beskæftigelsesmateriale i grisenes wellness kummer. Det kunne ikke have ladet sig gøre uden en god, positiv indtjening.
- Pilen er med til at fortælle en god og positiv historie om vores produktion, som det er svært at sætte kroner og øre på værdien af. Det er en forudsætning for vores brand, så bundlinjen er cirkulær. Men man kan også blive så overmodig og idealistisk, at der ikke er økonomi i det, man gør, og det kan man ikke holde til i længden. Det er derfor, jeg siger, at bundlinjen er det vigtigste nøgletal. I 2021 havde vi en rigtig god bundlinje, men det er ikke sikkert, man har den samme næste år. Lige nu koster det for eksempel 750 kroner mere at fodre en gris sammenlignet med sidste år, uddyber han.
Selv om han ikke er bange for at bruge penge på at prøve nye tiltag, mener han, at de er nøgterne i forhold til økonomi.
Budgetter laver de altid lidt konservativt.
- Det er mere holdbart – og giver mere ro i maven – at være lidt bagefter med at bruge penge på nye innovative tiltag end at bruge dem, før de egentlig er tjent, understreger han.
Effektivitet
Dyrevelfærd, hensyn til mennesker og natur er vigtige på Hestbjerg. Men når først rammen om produktionen er defineret, skal der optimeres så meget som muligt inden for denne ramme.
- Her er effektivitet og jagt på omkostninger lige så vigtige for os som for landmænd med mere traditionel produktion, siger Bertel Hestbjerg.
Han mener også, man skal læse nøgletallene kritisk. Man skal for eksempel ikke bare blindt gå efter så mange grise per so som muligt. Hans skift til genetik fra Topigs Norsvin har gjort, at grisene får færre smågrise, men at flere overlever i det økologiske produktionssystem og giver bedre bundlinje både økonomisk og velfærdsmæssigt.
Bertel Hestbjerg erkender, at det kan være svært at se, hvordan alle tiltag bidrager til bundlinje. For eksempel har Marianne Fløe Hestbjerg mange rundvisinger hver måned. Det er en del af at have et brand, spændende og måske endda en forpligtelse for erhvervet, mener hun.
- I en skoleklasse er der altid nogle, der er ekstra interesserede, og det tror jeg har en positiv indflydelse på salg af vores produkter, rekruttering af folk med mere, uden at vi kan sætte kroner og øre på det, siger hun.
Faktaboks
Hestbjerg Økologi
- 1.500 søer på tre ejendomme
- 1.000 hektar
- 3 brands, Poppelgrisen, Bertels gris, Måltidsboxen
- Sælger gennem Organic Pork, som de er medejer af
- 520 grise om ugen, 27.000 grise årligt
- (+ 5.000 grise fravænnet ved 10 uger)
- 2,5 mio. kg kød
- Bertel 54, Marianne, 4 børn: Malte (19) og Sibille (16), Ida (25), Lauge (24)
- 30 medarbejdere