Burægproducenter redder livet ved at lægge om

I takt med at buræg udfases i detailhandlen, lægger store dele af producenterne om til skrab,- øko- og frilandsæg.

I stedet for at se problemer ser de muligheder.

Sådan lyder det fra Ivan Noes Jørgensen, adm. direktør hos Dava Foods, når han skal sætte ord på, hvad burægsproducenterne har gjort i kølvandet på, at buræggene efterhånden står til at blive udfaset i så godt som alle dagligvarekæder.

»Det er gået hurtigt i butikkerne, men nu hvor producenterne har sundet sig, så kigger de på, hvad der nu skal ske, og så godt som alle sammen har heldigvis valgt at lægge deres produktioner om til både skrab, økologi og friland og dermed fremtidssikre deres produktion,« siger Ivan Noes Jørgensen og fortæller, at omlægningerne både indbefatter ombygninger af eksisterende huse, ligesom nogle har måttet bygge helt nyt.

»I vores tilfælde er der en halv mio. hønepladser, der lægges om, og samlet set investerer vores producenter 50-100 mio. kr. Men heldigvis er det en fornuftig forretning at producere æg. Det, at det er lykkedes de fleste producenter at få det finansieret nu, er jo også udtryk for, at der er forretning i det,« siger Ivan Noes Jørgensen.

Faldet fra 50 til 7 pct.

Dava Foods pakker knap en halvt mia. kg. æg fra de danske ægproducenter hvert år, og her mærker man tydeligt, hvordan efterspørgslen på buræg er hastigt nedadgående: I 2014 var godt halvdelen af indvejningen buræg, mens den i år forventes at lande på godt 26 pct. Og når kalenderen siger 2018, forventer Ivan Jørgensen, at buræg kun vil stå for 7 pct. af den samlede indvejning.

»Vi har virkelig kæmpet for buræggene, men vi må indse, at løbet er kørt. Vi får ikke lov at sælge æggene i detailhandlen, og derfor må vi følge markedet, og det gør vores producenter heldigvis også,« siger Ivan Noes Jørgensen.

Som konsekvens heraf stopper Dava Foods også med at garantere en notering på buræggene fra medio 2018, og i stedet er det priserne på spotmarkederne, der bestemmer noteringen. Dermed vil markedet for buræg være overladt til den frie konkurrence på de internationale markeder.

Tror på fremtiden

Selvom det har været et hårdt slag for producenterne, der har tabt adskillige millioner på først at investere i berigede bure for derefter at måtte indse, at æggene ikke længere kan sælges, er der dog ifølge Ivan Noes Jørgensen stadig positive miner hos producenterne.

»Det har været en hård rejse, men mange er kommet ud med en helt ny optimisme og tro på fremtiden,« siger han.

Faktaboks

Dava Foods Holding

  • Producerer, forarbejder, pakker og distribuerer friske skalæg samt pasteuriserede og kogte ægprodukter. 
  • Har seks pakkerier i Danmark, Sverige, Finland og Estland og i alt fire fabrikker.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle