Butikskæde stopper salg af Danmarks største kyllingerace: Fjerkræchef ked af bandlysning

Butikskæden Lidl har valgt ikke længere at sælge kyllingeracen ross 308, men foretrækker en anden race. Det er ikke butikkernes opgave at beslutte, hvad forbrugerne skal købe, mener producent og fjerkræchef hos L&F, der også henviser til miljøhensynet.

Det er ikke butikkernes opgave at bestemme, hvad forbrugerne skal kunne hive op ad køledisken.

Det mener Martin Hjort Jensen, formand for L&F Fjerkræ.

Meldingen kommer, efter Lidl fra og med marts har besluttet at stoppe salget af kyllingeracen ross 308, der bliver kritiseret for at vokse for hurtigt, og i stedet foretrækker at sælge kyllingbryst og -filet af en mere langsomtvoksende race.

Det mener Lidl er et stort skridt for at forbedre dyrevelfærden.

Flere dyrebeskyttelsesorganisationer, som også tidligere har kritisieret brugen af racen ross 308, sender stor ros efter kæden.

Men det er ikke butikkernes bord, mener Martin Hjort Jensen, der selv har en produktion med ross 308.

"Jeg er rigtig ked af, at man bandlyser et produkt, vi producerer efter gældende dansk lovgivning. Grundlæggende synes jeg ikke, det er en detailkædes opgave at vælge, hvad der er godt for forbrugeren. Lad forbrugerne vælge, hvad de vil have, så laver vi det", siger Martin Hjort Jensen.

Også hotelkæden Scandic og cafékæden Espresso House har stoppet salget af racen.

Langt den største race i DK

Flere dyrebeskyttelsesorganisationer har kritiseret brugen af racen ross 308, som de mener kommer af en produktion kun med fokus på hurtigere vækst. Blandt andet bliver racen i Politiken omtalt som 'ekstremt hurtigtvoksende', da kyllingerne går fra 50 til 2.100 gram på 33-34 dage.

Ifølge Landbrugsavisens oplysninger er racen ross 308 markedsdominerende og langt den største i Danmark.

Ud af de godt 120 mio. kyllinger, der produceres i Danmark, er omkring de 110 mio. formentlig at racen ross 308. Tal som Martin Hjort Jensen kan bekræfte.

Kan betyde omlægninger

Det kan komme til at betyde, at fjerkræproducenter må lægge om, hvis flere detailkæder og forbrugerne pludselig beslutter at boykotte ross 308.

Ligesom det skete for produktionen af buræg, der i takt med at buræg blev udfaset i detailhandlen i 2017 - 2018, fik producenterne til at omlægge til skrabe,- øko- eller frilandsæg.

"Jeg kan ikke vide, hvordan det her udvikler sig. Men vi har i fjerkræbranchen - ligesom i landbruget generelt - flere gange vist, at vi er omstillingsparate. Svaret er faktisk ret enkelt: Hvis efterspørgslen stiger, og der er indtjening til landmanden og resten af værdikæden, så vil der ske omlægninger", siger Martin Hjort Jensen, der dog ikke vil acceptere beskyldningerne fra blandt andet Anima, om at ross 308 lever under dårligere forhold.

"Jeg bliver også nødt til at sige, at jeg ikke køber præmissen om, at kyllingerne af ross 308 ikke har det godt. Jeg kan ikke aceptere den præmis, og det må jeg tage afstand fra", siger han.  

Husk klimaet 

Et andet vigtigt perspektiv i debatten er klimahensynet.

Racen ranger gold, som Lidl vil skifte til, er dyrere og tager længere tid at producere, og vil formentlig koste flere ressourcer og større CO2-udledning, mener flere fagfolk. Det taler direkte mod samfundsdagsordenen om at reducere klimaaftrykket.

"Det er super fint, at jeg har kollegaer, der har en forretning på at lave langsomtvoksende kyllinger, de skal bare holde fast i det faktum, at der bruges et andet input og kommer et andet output af CO2 i sådan en produktion. Det er sådan nogle spørgsmål, jeg synes, var interessante at drøfte", siger Martin Hjort Jensen.

"Fjerkræproduktionen har generelt et lavt klimaaftryk, men det hjælper flytning af varer over lange afstande ikke på. Jeg synes, det ville være mere interessant, hvis man holdt mere fast i de danske produkter og ikke importerede så mange varer", siger fjerkræchefen.

Lidl sælger på årsbasis 3,5 millioner kyllinger.

Faktaboks

  • Fra begyndelsen af marts 2020 er det ikke længere muligt at købe konventionelle, ferske kyllinger i Lidls 125 butikker i Danmark. Kun kyllinger med hjerteordning - eksempelvis de langsomtvoksende - vil være at finde i kølediskene.

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle