Byggefirmaer: Stigende priser er mindre end sit rygte

Selvom priserne på enkelte leverancer til byggeriet er steget kraftigt, er der på totalentreprisen reelt kun tale om en stigning op til 10 procent, vurderer totalentreprenøren Gråkjær Landbrug.

Som følge af den globale corona-pandemi og et øget aktivitetsniveau oplever byggebranchen lige nu stigende priser og knaphed på en række byggematerialer.

Det mærker man også hos totalentreprenøren Gråkjær med domicil i Holstebro. Her har udsigten til prisstigninger sat sit præg på både igangværende og kommende byggeprojekter.

Ifølge salgsdirektør Martin Rindom, er den samlede totalentreprise dog langt fra det voldsomme prisniveau, som rygtet siger.

"Lige nu oplever vi nervøsitet i markedet. Vi vil dog gerne mane frygten til jorden. Selvom priserne på enkelte leverancer er steget, er der på totalentreprisen reelt kun tale om en stigning op til 10 procent. Det er langt fra de voldsomme stigninger på 30-40 procent, vi hører om for enkelte råvarer", siger han i en pressemeddelelse og tilføjer:

"Vi har i en periode oplevet mindre problemer med at få de varer og materialer, vi skal bruge, men jeg forventer ikke, det bliver et problem for os fremadrettet. Vi har en størrelse og et setup, som gør, at vi langt hen ad vejen kan planlægge os ud af det. Vi har en god forsyningslinje og et stærkt netværk af leverandører, som vi hele tiden er i dialog med", siger han.

Den betragtning bakkes op af Give Elementer, Skiold, Skov og IBF, der alle er underleverandører til Gråkjær.

Langsigtet planlægning er afgørende

Hos Give Elementer, der producerer betonelementer til landbruget, har man siden årsskiftet oplevet en markant stigning i ordretilgangen. Ifølge administrerende direktør Henrik Skytte Damø er langsigtet planlægning blevet en afgørende faktor for at kunne sikre kunderne de bedste aftaler.

"Vi befinder os lige nu i et marked, hvor efterspørgslen er høj og tilgængeligheden af varer er knap. Det medfører helt naturligt en prisudvikling. Hos Give Elementer ser vi ind i en ordrebog, der er helt fyldt frem til årsskiftet, og fordi vi er i en tid, hvor presset på byggematerialer er så stort, er det afgørende at være ude i god tid. Det sikrer, at man kan få en god rammeaftale. Samtidig er det vigtigt at understrege, at det fortsat er på råstoffer, markedet har oplevet den største prisstigning, og de kun udgør en del af vores produkter. Den generelle prisstigning for betonelementer har ikke bevæget sig meget mere end 10 procent", siger han.

Hos Skiold, der leverer inventar og foderteknik til landbruget, er budskabet det samme. Det handler om at være ude i god tid, hvis du som bygherre vil sikre gode prisvilkår og tilgængelige materialer.

"Vi oplever ikke manglen på materialer som et problem. Så længe planlægningen sker i god tid, er det stadig muligt at få materialer. Så snart vi kender de mængder, der skal bruges, reserverer vi dem hos vores leverandører. Det er derfor tidshorisonten, der er afgørende", fortæller Head of Sales Peter Bech.

Hvor længe det forhøjede prisniveau og materialeknapheden kommer til at vare, er vanskelig at forudse. Men ifølge Martin Rindom hos Gråkjær, vil der nok ikke ske væsentlige ændringer foreløbigt.

"Vi ved historisk set, at det tager tid for et marked at normaliserer sig efter store udsving. Derfor forventer vi heller ikke, at der sker de store ændringer foreløbigt. Hvis man vil sikre sig gode vilkår, kan det derfor være en fordel at reagere hurtigt og planlægge sit byggeprojekt i god tid", siger han

 

 

Seneste videoer

Se alle

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle