CEO for stor redskabsproducent: Vi er udsolgt, men det hele er shaky

Pöttingers topchef Gregor Dietachmayr har på den ene side fået solgt en masse maskiner – og samtidig truer mangel på forsyninger, galopperende omkostninger og forsyningsknaphed på gas forretningen.

Indenfor i den gamle kornlade står de hvidkalkede vægge skarpt. Formiddagens 25 grader virker til at passe ham lige så fint som platformen på det antikke trægulv.

Men det første ord er shaky, når han skal beskrive, hvordan han ser verden omkring ham.

Pöttingers topchef fortæller ellers, at han kan melde udsolgt, mens han ser ud over en forsamling af europæiske journalister, der har lagt vejen forbi til redskabspecialistens store presseevent i slutningen af juni.  

-  Den her tid er noget uden sammenligning. Vi gik tør for råvarer fra vores leverandører, siger han om produktionen de sidste par år.  

- Parallelt har vi set stigende materialepriser. Vi har aldrig været tvunget til at øge priserne på vores produkter før, som i de sidste to år. De brudte forsyningskæder har givet pres på vores industri og virksomhed. Energiomkostninger har været en anden negativ indflydelse. Det er ting, vi skal håndtere. Vi er ikke ved afslutningen. Peak er krigen i Ukraine, som igen har accelereret den negative udvikling med brudte forsyningskæder. Hvem ved hvor det ender, siger han.

Uden at snakke konkrete tal for tab i indtjeningen, siger Gregor Dietachmayr overfor LandbrugsAvisen, at selvom man løftede priserne generelt med hos Pöttinger sidste år – så var det uden gevinst til producenten selv. Tværtimod.  

- Vi tænkte, at vi ikke kunne gå ud og tage alle omkostninger ude hos kunderne. Vi har taget en del. De steg mere end 15 pct. sidste år. I år kommer der nye stigninger. Det er hovedsageligt stigninger i materialeomkostninger. Lønningerne forsøger vi at hente hjem via effektiviseringer. Det er hele industrien, som er ramt, siger han.

Så hvad er marginen for jer så nu?

- Arh, det går vi ikke ud med, siger han til LandbrugsAvisen på tomandshånd.

Den drabelige gas

Lige om hjørnet lurer en anden fare, som allerede er meget målbar og kostbar i produktionen. Ifølge Pöttingers topchef er man som en lang række andre virksomheder dybt afhængige af gasleverancer til deres produktion.

- Indtil videre er vi sikre på, at vi kan nå at levere alle bestillinger, vi har fået til næste forretningsår. Alt er lagt klar i vores planer og bestilt og materialerne sikret, måske pånær nogle få undtagelser med de store Terrasems(såmaskiner) på nuværende tidspunkt. Men hvis russerne slukker for gassen, så har vi et problem. Det er ikke kun os, men også nogle af vores leverandører, siger han til LandbrugsAvisen på tomandshånd.

I er dybt afhængige af gas til jeres produktion?

- Ja, det er det meste af industrien. Procesvarmen kommer fra gas. Vi har selvfølgelig set på scenarierne, hvis vi virkelig får en mangel på gas. Omvendt kan vi dagligt høre fra myndighederne, at gasreserverne øges og nu er på 60 pct. af det årlige forbrug. Der kommer alternativer eller i det mindste undersøger man alternativer. I Østrig har vi flere organisationer, der varetager industriens interesser og er i tæt kontakt med myndighederne, så jeg har tillid til, at vi kan bevare vores tempo, siger han.    

Forsiden lige nu

Seneste videoer

Se alle